Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det anser Peter Hultqvist, s.

/

Annons

Anders Borg måste komma ut ur garderoben och svara på varför pensionärer ska betala mer i skatt än andra.
Det anser s-riksdagsmannen Peter Hultqvist.
- Äldre skickar dagligen e-post till mig och uppmanar mig att agera, säger han. Det är bra. Det är hög tid att finansministern förklarar sig.

Peter Hultqvist har räknat på hur skattelättnaderna slår olika mellan löntagare och pensionärer. Det som spökar är regeringens jobbskatteavdrag. I den ekvationen räknas inte pension som inkomst.
- Det är ju alldeles galet, säger Peter Hultqvist och kan räkna med applåder från det samlade pensionsnärskollektivet.
Enligt uträkningen betalar en löntagare med en förvärsinkomst på 228 400 kronor en slutlig skatt på 66 187 kronor. En pensionär med lika mycket i pension betalar 77 764 kronor i skatt.

”Inte rimligt”

- Det betyder att pensionärer på samma summa betalar 11 577 kronor mer i skatt per år. Det är en tusenlapp mer i månaden. Det är inte rimligt.
För att mildra kritiken har regeringen kommit överens om ett nytt grundavdrag för pensionärer som för flertalet innebär en skattesänkning med 90 kronor i månaden.
- Vad säjer man om det? Det är unikt i landet att inkomster beskattas olika. Det är tydligt att pensionärer ska beskattas hårdare än andra. Det är många med mej som är upprörda över att det råder åldersapartheid i landet.
I en enkel fråga vill han veta vilka åtgärder finansministern tänker vidta för att avskaffa de inslag i skattesystemet som skiljer på inkomster från arbete och från pension.

Skatt efter ålder?

- Intrycket är att skattesystemet numera har ett inslag av skatt efter ålder, säger han.
Det som händer närmast är att Anders Borg skriftligen svarar. Utifrån svaret kommer Peter Hultqvist att gå vidare med en interpellation.
- Jag vill få igång en diskussion i riksdagen. Finansministern måste tvingas ut i en debatt.
HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons