Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är bromsklossarnas fel"

Annons

Dalarna har landets mesta fartsyndare. 77 procent, nästan fyra av fem, kör för fort visar en ny undersökning. MC-åkarna Tommy Melén och Tore Edström är inte förvånade.
- Men det är bromsklossarnas fel. De tvingar andra att gasa på och köra om, säger Tommy Melén.

Tommy Melén kör runt 1 200 mil med sin Honda Goldwing under sommarsäsongen. Dessutom kör han runt 3500 mil med bil varje år. Nu är han på väg hem till Borlänge med kompisen Tore Edström som kommer från Gotland men helst åker till fastlandet när turisterna och politikerna intar Visby.
Meléns motorcykel liknar en mindre skåpbil.
- Och då har jag ändå släpet hemma.

Kört sedan -72


Han betonar att hans gula hoj - en touringmodell - inte är något fartvidunder.
- En stabil cykel. Du kan dricka saft ur flaskan i hållaren här när du kör i 160. Men det är framförallt den sortens cykel du gärna kör i 50 kilometer i timmen på landsvägen och kollar på folks trädgårdar under tiden.
Han har kört motorcykel sedan 1972 när han var 19 år och hunnit samla på sig en rad iakttagelser under åren och han tvekar inte en sekund när han ska klassa vägens värstingar.
- Det är helt klart bromsklossarna. Kör du 50-60 på 70- och 90-väg hetsar du andra trafikanter att köra om. Det blir massor med onödiga och även farliga omkörningar.

Mobiler näst värst


Näst värst är mobilpratarna, slår han fast.
- De är mest yngre personer. Du ser direkt när du har en mobilpratare framför dig. De kör vingligt och passerar ofta mittlinjen med ena hjulparet. Det är sällan yrkesförare. De har mobilmodeller där de har händerna fria.

Rondeller


En stor grupp syndare är rondellvärstingarna, anser han.
- Det är få bilister som kör rätt i rondeller. Jag får nästan alltid stanna i Kupolenrondellen i Borlänge. Kommer man från Ludvikahållet och ska till Falun och kör höger kommer det ofta en bilist från Leksandshållet som åker höger, över till vänster och sedan svänger höger. Den stoppar trafiken från alla håll.

Backspegeln


Och ytterst få bilister kollar i backspegeln, slår han fast.
- Vi MC-åkare måste ha koll 150 meter framåt och 50 meter bakåt hela tiden.KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons