Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det här är inte klokt” • Toppolitiker lätt bestörta över ABB:s järnvägsförbindelser

/
  • Vid en urspårning i våras välte en transformator som var på väg till Italien. Varje transformator är unik och kunden måste nu vänta till långt in på nästa år för att få en ny.FOTO:BANVERKET

Annons

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin är chockad över standarden på järnvägen till Ludvika. Trots att han egentligen är utrikespolitiker, så tänker han driva på för att ABB får bättre transportmöjligheter i framtiden.
- Här har vi ett företag vars världsunika produkter kan vara med och lösa flera av samtidens stora problem - miljökris, energikris och fattigdom - och så har man problem att få ut grejerna. Det är en ödets ironi!

När ABB ska leverera sina stora transformatorer för utskeppning i Norrköpings hamn krävs dispens. All annan trafik måste stängas av, och trots att tågen kör med en maxhastighet på 28 kilometer i timmen gav banvallen i våras vika. Då spårade ett 500 ton tungt tågsätt ur mellan Katrineholm och Norrköping.

Stora transformatorer

Riksdagsledamoten Carin Runesson från Smedjebacken har länge drivit frågan i riksdagen genom motioner och interpellationer.
Hon vill ha förstärkta banvallar, borttagning av olika hinder och dubbelspår på sträckan.
- Det har hänt att transporterna rivit ned ledningar och förstört perronger på vägen ner. Det är viktigt att järnvägen förbättras för transformatorerna blir bara större och större, berättar hon.

”Det är inte klokt”

Urban Ahlin kände inte till problemen innan han i går besökte ABB.
- Det här är inte klokt. Det här ska jag och Carin Runesson följa upp tillsammans och pressa på, säger han.

En ny vinkel

ABB:s kamp för en bättre järnväg har nu tagit ett steg framåt när även en politiker utifrån börjar engagera sig i saken. Det ger en förstärkt trovärdighet.
- Vi kan ha två olika vinklar in i problemet. Hon är en lokal politiker som slåss för sin bygds konkurrenskraft, och det ska hon självklart göra. Nu kommer jag också in och tar upp aspekten med fattigdom, miljö- och energikris, fortsätter Ahlin.
- Jag hoppas att fler politiker besöker ABB, avslutar han.

Mer läsning

Annons