Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det här kom riktigt, riktigt lägligt”

Annons

En jättesatsning på totalt 100 miljoner i riskkapital ska gå till goda affärsidéer i Dalarna och Gävleborg med start redan nästa år. Bolaget som ska hålla i det hela får sitt säte i Borlänge.
- Det här kom riktigt, riktigt lägligt, säger Anders Ahlgren, ordförande i Region Dalarna som bidrar med en del.

Det är en jättesatsning även om man ser till Region Dalarnas vanliga budget för regional utveckling på runt 50 miljoner under ett år. Och även om den är verkligt välkommen i varseltider är den planerad sedan länge, berättar han.

50 miljoner

Region Dalarna bidrar med elva miljoner och Region Gävleborg med lika mycket och tillsammans med Almi blir det en pott på runt 50 miljoner. EU:s regionala fond lägger sedan lika mycket, berättar Anders Ahlgren. Bolaget - Almi Invest - får sitt säte i Borlänge. I styrelsen är Göran Engström från Söderbärke som sitter i Almis styrelse och Kjell Grundström som jobbar med att utveckla Scaniaområdet i Falun utsedda.
- De 100 miljonerna kommer att användas till goda affärsidéer som i vilket investmentbolag som helst. En grupp som är experter på att analysera företag ska knytas till det nya bolaget.

Goda chanser

Och vilken god idé som helst har chans att få stöd, allt från att starta industriell tillverkning till hantverk och tjänsteföretag.
Man alla varslade kan och vill inte starta eget?
- Nej, här gör vi andra satsningar, bland annat på kunskapsutveckling. De handlar mycket om att samordna de resurser som finns från till vuxenutbildning till folkhögskolor och högskola.
- Vi hoppas också kunna utveckla en del nya utbildningsidéer som kan ge varslade en ny chans på arbetsmarknaden.
Det gäller också att se till att unga får praktikplatser på företag, det kommer att bli svårare i och med alla varsel, betonar han.

Ser positivt ut

I gruppen som ska samordna olika insatser från kunskapsutveckling till infrastruktur och byggande, ingår Anders Ahlgren, Alf Johansson från landstinget, Mikael Rosén från Falu kommun och landshövding Maria Norrfalk. Region Dalarna avsätter en miljon kronor för att finansiera den här samordningen. Ett särskilt investmentbolag för rese- och turistnäringen ska också byggas upp, berättar han.
- Läget ser positivt ut framöver trots 1 900 varsel som lagts i länet. Nästa år ska 1 500-2 000 40-talister som går i pension i länet ersättas. Om 3-4 år behöver 5 000-6 000 som går i pension ersättas. Den här satsningen kunde inte ha kommit mer lägligt.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons