Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det kallar jag inte att osthyvla”

Annons

Av landstingets personalomsättning på runt 450 årsarbetare om året ska 350 återbesättas och 100 dras in.
- Det kallar jag inte att osthyvla, säger Alf Johansson, s, landstingsstyrelsens ordförande.

Landstinget har nära 8 315 årsarbetare. En stor del i sparbetinget på runt 330 miljoner totalt under tre år är att inte återbesätta 100 av de tjänster som försvinner när anställda går i pension och slutar av andra orsaker. Det beräknas minska kostnaderna med 50 miljoner per år under tre år, totalt 150 miljoner. Redan i dag ska varje vakant tjänst som behöver tillsättas prövas av länssjukvården.

Inget personalstopp

- Tjänsterna överprövas, det är inget personalstopp, betonar Johansson.
Det återstår också en hel del i sparbetinget som klubbades i våras. Allt från stafettläkarkostnader till läkemedel och högspecialiserad vård i andra län ingår i verksamheter som måste minska kostnaderna med totalt 120 miljoner. Västerbergslagen och Ludvika norra vårdcentral sticker ut med sex miljoner i överkostnader för stafettläkare. Så mycket dyrare blir det att enbart anlita inhyrda jämfört med om vårdcentralen hade haft fast anställda, berättar Claes-Göran Björck, chef för närsjukvården.

Buffert behövs

Alf Johansson räknar också med att det behövs en buffert på runt 60 miljoner för att möta eventuella ökade kostnader. Totalt behöver landstinget då minska kostnaderna med runt 330 miljoner fram till 2012 för att få en budget i balans, säger han.
Ett väldigt stort sparbeting?
- Inte om man ser till att hela landstinget har en budget på nära sju miljarder varav nära sex miljarder går till vården.
Men det behövs kraftiga åtgärder för att landstingets minus inte ska accelerera, enligt delårsrapporten. Redan i dag skiljer det 200 miljoner mellan vad prognosen visar och målet för 2008, visar rapporten.
KRISTINA VAHLBERG

Mer läsning

Annons