Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det uppmuntrar till fusk”

/

Annons

Tentavakter på Högskolan Dalarna pratar och stör under studenters prov. Studenter hjälper varandra under pågående tentamen utan tillsägelse från vakter. Det vittnar högskolestudenter om som DD pratat med.
- Vi har haft problem. Det har varit småstökigt, säger Roger Westlund, tentamenssamordnare vid Högskolan Dalarna.

- Har vi inte bra vakter som tydligt följer reglerna uppmuntrar det till fusk, säger en student som DD talat med och som vill vara anonym.

Studenterna kritiska

Tentavakter ska kontrollera att regler efterföljs under provtillfällen. Kritik riktas från studenternas sida att så inte är fallet. Det har varit stökigt i tentasalen. Otillåtna hjälpmedel används, studenter hjälper varandra under provtillfället utan tillsägelse, vakterna ska ha pratat med varandra, studenter kommer och går som de vill, berättar studenter som DD varit i kontakt med.
Reglerna säger att en student får komma 45 minuter sent till tentan, lämna salen en timme efter start, endast ha av läraren tillåtna hjälpmedel på skrivbänken och vid toalettbesök skriva upp sig på en toalettlista.
- Vi har haft problem, det har varit stökigt under tentamenstillfällen. Vakter har brutit mot regler, säger Roger Westlund, tentamenssamordnare vid Högskolan Dalarna.
Efter klagomål från studenter får inte längre aktuella vakter vara vakter och problemet ska därmed vara åtgärdat hoppas Roger Westlund.

En fuskare anmäld

Otillräckliga vakter har inte inneburit att fler studenter har fuskat den senaste tiden, enligt Roger Westlund.
- Inte vad vi känner till. En student har anmälts för fusk under hösten, vilket inte beror på tentavakterna. Vi eftersträvar ständigt att alla regler efterföljs och vi gör vårt yttersta.
Vad gör ni om studenter upplever att de har presterat sämre på grund av oroligheter i salen?
- Vi vill inte att studenten ska känna att man får sämre prestationer på grund av stök. I sådana fall får de kontakta mig och ansvarig lärare, säger Roger Westlund.
LISA LINDER LINDBERG

Mer läsning

Annons