Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DNA-spår binden 50-åringen vid grovt rån * Döms för totalt tio brott

Annons

Ett hänsynslöst utnyttjande av en skyddslös och utsatt person, skriver Falu tingsrätt om rånet mot en 78-årig företagare i hans hem den 27 juni. Rånet bedöms därför som grovt och 50-åringen som utförde det döms till fängelse i fyra år och sex månader för totalt tio olika brott. Han fälls mot sitt nekande men med stöd av framför allt blodspår om DNA-bestämts.

78-åringen hade lagt sig att vila när han på kvällen 27 juni överraskades av en främmande man vid sin säng. Den okände krävde hotfullt att få nyckeln till hans kassaskåp:
- Jag slår ihjäl dig, gubbjävel, om jag inte får nyckeln!
78-åringen slogs blodig. Själv säger han sig ha varit medvetslös i någon timme. Han skador blev inte alltför allvarliga men Falu tingsrätt konstaterar att det närmast är en slump:
”-synes endast bero på ren tillfällighet och förtar på intet sätt (50-åringens) handlande dess mycket brutala karaktär.”

Bevis

Falu tingsrätt noterar vidare att 50-åringen själv under rättegången att han känt till att 78-åringen vanligtvis inte hade nyckel till sitt kassaskåp liksom att han hade för vana att åka på marknad på lördagar och då hade gott om kontanter.
Vidare noteras att 78-åringen först vid rättegången känt igen 50-åringen och delvis på grund av hans mycket speciella dialekt.
50-åringen tillhör en etnisk minoritetsgrupp med egen dialekt.
Falu tingsrätt noterar vidare att 50-åringen invändning att han rent fysiskt inte skulle ha klarat av att klättra in genom offrets fönster två våningar upp faller på att han en månad efter rånet klättrade in på en balkong i Mora och stal en TV.

Grov stöld

Inbrottet i Mora kom att bedömas som grov stöld. 50-åringen hävdar att han av misstag gick in i fel lägenhet och tog med TVn som betalning av en skuld ägaren hade till hans bror. Vilket rätten inte fäster något tilltro till.
Ett vitten såg honom stå och ropa under balkongen. När han inte fisk svar klättrade han upp, tog sin in och försvann i bil med TV.
Vittnet larmade polis som kom i kapp bilen och stoppade färden. 50-åringen var berusad och döms därför också för grovt rattfylleri och grov olovlig körning.

Många brott

Han fälls vidare för ett par hälerier , för mopedfylla, försök till bilstöld samt för olovligt innehav av farligt föremål och våldsamt motstånd, samtliga brott i Borlänge, de äldsta begångna redan 2005. han döms vidare att betala knappt 125 000 i skadestånd till sina offer.
I domen noteras att 50-åringen är dömd 16 gånger sedan 1988. Hans brottsregister innehåller betydligt mer än så.

Repbäcken

Han dömdes som 18-åringen 1976 till åtta års fängelse för mord. Tillsammans med en äldre kamrat misshandlade han en man svårt i en lägenhet i Borlänge.

Mer läsning

Annons