Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom i höst efter nya förhandlingar

Annons

Anders Eklund är skyldig till det han erkänt att han gjort mot Engla och Pernilla. Det säger Falu tingsrätt.
Men rätten vill inte utdöma något straff innan fler experter har bedömt Eklunds mentala tillstånd.
Det betyder att det blir en förhandling till och att det dröjer till i höst innan domen faller.

Advokat Leif Silbersky har hela tiden velat att rätten ska höra vad Socialstyrelsens rättsliga råd har att säga om hans klients psykiska hälsa.
I går medgav även åklagarna att det vore bra, så att rätten får ett så utförligt underlag som möjligt att grunda sitt beslut på.
Så blir det också.

Väntar med domen

Falu tingsrätt väntar alltså med att avkunna dom. Rätten väntar också med att avgöra rubriceringen på Eklunds brott och om han ska dömas för enbart mord, som advokaten vill, eller för både mord och våldtäkt, som åklagarna vill.
- Det är tillfredsställande att rätten har kommit fram till att Eklund är skyldig till de gärningar han är åtalad för, kommenterar Olle Sohlberg.

Avsikt förgripa sig

Han talar även för åklagarkollegan Patrik Säflund, som i går kallade tre vittnen och gjorde sitt bästa för att visa att Anders Eklund haft för avsikt att förfölja flickan och förgripa sig på henne.
Säflund menade att Eklund pratade bort sig själv.
- Även Eklunds berättelse om hur han tänker efter gärningarna är i vissa meningar osannolika. Beskrivningarna återger, menar jag, en otäck förslagenhet och en uppenbar likgiltighet från Eklunds sida, sa Säflund och konstaterade:

Inget förmildrande

- Detta är gärningar som är begångna mot en tioårig försvarslös flicka som är helt utan förmåga att värja sig mot Eklund. Det framkommer inga förmildrande omständigheter. Det gör att straffvärdet är livstid. Samma sak gäller för Pernillafallet.

Bevisen stöder åtalet

Eklunds advokat Leif Silbersky höll med om att all bevisning stöder åtalet.
De senaste tre dagarna har varit känslomässigt starka för många.
Silbersky säger att rättegången är den tyngsta han haft någonsin. Han ville också uttrycka sina känslor i går:
- Det är den onda Anders Eklund som förtjänar allt förakt, även mitt. Den snälla Anders Eklund tror jag absolut finns även om han sitter väldigt djupt, sade Silbersky, som med det ville få fram att Eklund bör få vård, så att psykiatrin kan ”ta död på den onda Anders Eklund och låta den goda leva vidare”.

Inga ord kan trösta

Advokaten sa också att han sökte ord för att trösta men att inga finns som kan rättfärdiga att döda ett barn.
Åklagare Olle Sohlberg behöll dock sin professionella fasad. Han avstår från att lämna sina personliga åsikter eller jämföra den här rättegången med de andra han varit med om sedan han började som åklagare 1973.
- Alla saker är unika, säger han.

Mer läsning

Annons