Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för kvinnofridsbrott i Falun * Sålde svartjobbsfakturor till åtalad nämndeman

Annons

För en vecka sedan publicerade Expressen en intervju med Denho Acar, landsflyktig ledare för ett kriminellt nätverk som kallar sig för Original Gangsters. Där nämndes att hans närmaste man i Stockholm, en 32-årig f d borlängebo, var på besök hos honom i Turkiet.
När 32-åringen på tisdagen klev av planet från Turkiet väntade polisen. Nu sitter han häktad, misstänkt för grova skatte- och bokföringsbrott, knutna till ett pågående mål i Falun.

När OG-ledaren Acar offentligt berättade att 32-åringen var ledare för en nybildad OG-avdelning i Stockholm och fanns i Turkiet var denne eftersökt av polisen.
Anledningen var att 32-åringen är formell företrädare för en svensk filial för ett brittiskt företag. Som sysslar med personaluthyrning. Som under senare år belånat fakturor om flera miljoner hos ett företag som ägs av en 67-åring politiker och nämndeman i Stockholm.
Samma nämndeman som på fredag kan förväntas bli dömd för grova skatte- och bokföringsbrott i utredningen kring mc-klubben Red Devils i Falun.
– Utredningen mot 32-åringen är en biprodukt av tillslaget mot 67-åringen och hans företag, säger åklagaren Martin Tidén till DD.

16 åtalade


Det var i början av maj som ekobrottsmyndigheten slog till mot flera adresser i Stockholm och Falun. Det resulterade i åtal för grova skatte- och bokföringsbrott och medhjälp till sådana mot totalt 16 personer. Två sitter kvar i häkte i väntan på dom om några dagar.
Brotten handlar om hantering av svarta pengar och falska fakturor i samband med svartjobb. Fakturor som belånats hos nämndemannens factoringbolag.
Vid tillslaget hittades hos factoringbolag fakturor också från 32-åringens brittiska filial varför det inleddes utredning också mot honom. Ett problem för polisen har varit att 32-åringen är formellt skriven i Storbritannien.
I Expressenartikeln berättade dock OG-ledaren Acar inte bara att 32-åringen var på besök hos honom i Turkiet utan också att han utsetts till ledare för OG i Stockholm.

Kvinnovåld

OG är en snabbt växande företeelse inom organiserad brottslighet med bas i Göteborg. En avdelning i Stockholm innebär förmodligen betydande tillväxt.
Som ”president” i OG Stockholm borde 32-åringen rimligen resa från Turkiet till just Stockholm varför polisen bara hade att vänta på honom.
Därför sitter han nu häktad för grova eko-brott.
32-åringen har sina rötter i Borlänge och är känd främst som kvinnoskändare. Han dömdes senast i februari 2006 till två års fängelse för grov kvinnofridskränkning, grov misshandel och grovt olaga hot. Bland annat dömdes han för att ha tryckt en pistol mot sin fästmös huvud och gjort en s k blindavfyring.
32-åringen har tidigare haft besöksförbud mot en tidigare flickvän utfärdat. Han är vidare dömd för narkotikabrott, ett flertal bedrägerier och olika trafikbrott.

Skuldsatt

32-åringen häktades av Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Enligt kammaråklagare Martin Tidén handlar det om en omsättning på ”några miljoner”.
32-åringen deklarerade förra året ingen inkomst över huvud taget. Han har 43 restföringar hos kronofogden omfattande cirka 170 000 kronor. Den vanligaste skulden är trängselskatt men han har också 35 000 i obetalt underhåll.
Fotnot: Original Gangsters bildades i början av seklet av kriminella ungdomar i Göteborg med i huvudsak invandrarbakgrund. Nämnde Denho Acar är obestridd ledare. han lever sedan något år i landsflykt i föräldrarnas hemland Turkiet på flykt från hotade fängelsestraff. Gruppen har länge varit i konflikt med mer kända mc-kubben Bandidos och dess avläggare.

GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons