Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En av de tuffare delarna i sparpaketet"

/

Annons

Landstinget vill ta bort undersköterskorna från hemsjukvården. Det beräknas spara 15 miljoner. En av de tuffare delarna i sparkravet på totalt 222 miljoner. Distriktssköterskemottagningar i Borlänge, vårdcentralfilialer i Lima och Söderbärke ska också bort. Och flera miljoner ska sparas på städning enligt en plan som politikerna ska behandla på måndag. .

440 tjänster i landstinget ska bort till 2012, två av tre tjänster ska återbesättas. Det ska ske med naturlig avgång som pensioner. Det finns ett 60-tal undersköterskor i landstingets hemsjukvård i dag. Om hälften tas bort eller om alla tas bort och en del - men långt ifrån alla - ersätts av sjuksköterskor blir besparingen 30 miljoner. Undersköterskorna i hemsjukvården åker ut till patienter och gör allt från att ge ögondroppar till insulininjektioner.
- Det är läkare som avgör om en patient ska ha en sjukvårdande behandling. Och vi har blivit mer strikta i de här bedömningarna. Kommunens hemsjukvård, en anhörig eller granne kan hjälpa till i en del fall, säger Margareta Rud, närsjukvårdschef i Norra Dalarna där Mora redan tagit bort de flesta undersköterskor i hemsjukvården.
Yvonne Lipskog, ordförande för 1300 kommunalare i landstinget i Falun, håller inte med.
- Det blir dyrare att låta sjuksköterskor göra undersköterskornas uppgifter. På flera håll, till exempel i Gagnef, har man gjort tvärtom och utnyttjar undersköterskor till flera uppgifter stället.
Här har man också kunnat ta hem flera patienter från Falu lasarett än andra eftersom undersköterskorna funnits tillgängliga på kvällstid men om sparpaketet klubbas försvinner den bemanningen, berättar hon.
I Borlänge finns de tre distriktssköterskemottagningarna med i sparpaketet liksom vårdcentralfilialerna i Lima och Söderbärke. Och stafetterna ska minska rejält.
- Det blir tillgänglighet mot ekonomi, säger flera av de tjänstemän DD pratat med som frågar sig hur landstinget ska klara vårdgarantin.
- Att ta bort så många undersköterskor är en av de tuffare delarna i sparplanen, säger Thomas Ylvén, v-landstingsråd, som betonar att inga ska varslas.
I sparpaketet som politikerna i landstingsstyrelsen ska behandla på måndag ingår också att ompröva investeringar på 400 miljoner.


Exempel på besparingar
Läkemedel; 22 miljoner
Undersköterskor hemsjukvården; 15 miljoner
Valfrihetsvård; 10 miljoner
Jourkostnader läkare; 8 miljoner
Stafetter; 53 miljoner
Annan inhyrd personal; 18 miljoner
Sjukresor; 13 miljoner
Städning, transport mm; 5 miljoner
Fortbildning, 11 miljoner
Övertid mm; 2 miljoner
Lokalhyror; 5 miljoner
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se
Mer läsning

Annons