Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En jättesatsning”

Annons

Dalarna är ett av sju län som blir pilotlän och får extra pengar av SKL, Sveriges kommuner och landsting, för satsningar på missbruks- och beroendevården.

- Vi gör en jättesatsning och utbildar i princip alla som jobbar inom primärvården, psykiatrins öppenvård och kommunernas missbruksvård, berättar Ann-Sofi Holmberg, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Borlänge som är ordförande i den styrgrupp som jobbar med projektet.

Gemensam policy

Redan i vintras gjorde kommunerna och landstinget i Dalarna en överenskommelse om en gemensam policy som slår fast hur man ska jobba med missbruks- och beroendefrågor, ett sätt att anpassa de nationella riktlinjerna lokalt, berättar hon.
När sedan SKL fokuserade på det här samarbetet låg Dalarna väl framme, berättar hon.
De allra första satsningarna gjordes tack vare de så kallade Miltonpengarna, berättar Per Söderberg, chef för utvecklingsenheten inom psykiatrin i landstinget.
- Av de 12,3 miljoner som gick till länet av Miltonpengarna 2005 och 2006 använde nio av 15 kommuner pengarna helt eller delvis till satsningar på patienter med missbruks- och psykiska problem.

Mellan stolarna

En grupp där många riskerat att hamna mellan stolarna eftersom kommunen ansvarar för missbruksvården och landstinget för psykiatrin, säger han.
Efter Miltonpengarna satsade länsstyrelsen i länet cirka två miljoner och nu fortsätter SKL med runt 800 000 kronor om året som länen kan söka, berättar han. I år får Dalarna cirka 280 000 kronor, beräknar han.

Samarbeta

- Många patienter kan söka för kroppsliga eller psykiska problem fast det är missbruksproblem som ligger bakom. Det är viktigt att vi upptäcker det. Och då måste både primärvårdens vårdcentraler, psykiatrin och kommunernas missbruksvård samarbeta, säger Ann-Sofi Holmberg.
- Flera kommuner har kommit en bra bit på väg i det här jobbet, berättar Per Söderberg och nämner Ludvika-Smedjebacken och Gagnef.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons