Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En kompromiss som löser upp dödläget”

Annons

Den uppmärksammade makktkampen i Malung-Sälen är på väg att få sin lösning.
På tisdagen kom man överens om att Kurt Podgorski tar över som kommunstyrelsens ordförande efter alliansens Tom Martinsson som tar klivit tillbaka som oppositionsråd.
Uppgörelsen är personlig och omfattar i nuläget bara kommunstyrelsen.

- Den nuvarande situationen är ohållbar. Sedvanlig politisk organisation fungerar inte vilket sprider osäkerhet ut i kommunförvaltningen.

Tydlig ledning

En juridisk process där både tidsåtgång och kommande utslag är ovissa, har en förlamande inverkan på majoritetens möjligheter att ge kommunen en tydlig ledning.
Detta är verkligen allvarligt med tanke på den prekära ekonomiska situationen för vår kommun.
Därför välkomnar jag denna möjlighet att, åtminstone i kommunstyrelsen, normalisera villkoren för politiken och därmed skapa en tydlig kommunledning, säger Kurt Podgorski (s) som från och med 1 december blir kommunalråd.

Så tycker Martinsson

Tom Martinsson (m) menar att de främsta skälen till att han lämnar uppdraget som kommunstyrelsens ordförande är bland annat ovissheten i rättsprocessen och att den därmed uppkomna situationen skapar ett vakuum i ledningen av kommunen som, om det får fortgå, kan vara direkt skadligt för kommunen.
- Jag kan inte ta ansvar för en sådan utveckling och ser begränsade förutsättningar inom den majoritet som nu råder, att nå framgång med den politik jag och mitt parti vill driva, säger han.
Han menar ändå att han ser förutsättningar för att kunna fortsätta arbeta utåt åt kommunen med de tunga frågorna kring näring, kommunikationer, övrig infrastruktur och tillväxt, som han brinner för.”

Vice ordförande

Uppdraget som vice ordförande i kommunstyrelsen kvarstår oförändrat (Pär Kindlund, c).
- I uppgörelsen ingår att Tom Martinsson, förutom att vara oppositionsledare, behåller en del av sina nuvarande uppdrag.
Dessa uppdrag finns inom områden där vi har stor samsyn, och där jag personligen anser att Tom har gjort och gör en värdefull insats för Malung-Sälens Kommun. säger Kurt Podgorski.
Vad som ska hända med ordförandeposterna i de olika nämderna är fortfarande en olöst gåta, men nya kommalrådet hoppas ändå att man ska få en vink om det på nästa sammanträde med kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons