Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En miljon euro satsas på nytt projekt • Forskning leds från Ludvika

Annons

Är Elektromagnetisk terrorism och kriminalitet något vi kommer att få se mer av i framtiden?
Svaret lär bli troligen även om det är svårt att veta i vilken utsträckning.
- EU har i alla fall beviljat pengar till det här projektet, så då bör det nog vara så, säger Mats Bäckström på SAAB Communication som är expert på elektromagnetiska vågor.

Projektet Mats Bäckström talar om är ett två-årigt forskningsprojekt till vilket EU-kommissionen beviljat 1,1 miljoner euro. I går var det kick-off för projektet som High Voltage Valley/Samarkand 2015 ska leda.
Projektet går ut på att kartlägga och forska på hur väl ett kraftnät och dess olika driftcentraler kan stå emot attacker med elektromagnetiska vågor, samt vilka skyddsmetoder som finns mot elektromagnetisk terrorism. Projektet beskrivs av de inblandade som ett av de första initiativen till forskning för att motverka elektromagnetisk terrorism.

Internationellt arbete

High Voltage Valley/Samarkand 2015 i Ludvika kommer tillsammans med Uppsala Universitet, samt ett holländskt och litauiskt forskarcentra att bedriva kartläggningen. Dessa kommer att rådgöra med SAAB Communication i Linköping som har 20 års erfarenhet av forskning på elektromagnetiska vågor. Projektledare är Raul Montano på High Voltage Valley.

Militära vapen

Flera experter fanns under gårdagens kick-off på plats i Ludvika. Mats Bäckström gjorde en jämförelse för att synliggöra krafterna i elektromagnetiska vapen.
- En mobiltelefon kan påverka utrustning på ett sjukhus. Men med militära elektromagnetiska vapen så kan det handla om en kraft som är flera miljarder gånger starkare än impulserna från en mobiltelefon, förklarade han.

Sprids på Internet

Experterna tror att problemet med elektromagnetisk kriminalitet och terrorism än så länge är ganska litet. Men med hjälp av information på Internet kan vem som helst komma över och konstruera elektromagnetiska vapen så kan problemet mycket väl öka framöver. Kriminella grupper och terrorister skulle mycket väl kunna dra nytta av detta. Dessutom lever vi i ett samhälle som är datoriserat och svårt teknikberoende.
- Det här är en stor utmaning för samhället, säger projektledare Raul Montano på High Voltage Valley.

Mer läsning

Annons