Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En strålande hösttur för forkörarna”

/
  • Forkörarna på väg till Flögforsen.FOTO:LEIF OLSSON
  • Folke Rehn från Skattungbyn är en av foråkarveteranerna som en gång i tiden har livnärt sig på hästkörning.FOTO:LEIF OLSSON
  • Matrast i Gävunda.FOTO:LEIF OLSSON
  • Grop Folke Persson från Häradsbygden och Hindriks Gösta tog sig en tupplur i en av stugorna innan gästerna kom .FOTO:LEIF OLSSON
  • Hindriks Gösta hälsar Hans Ole och Heide Lyseggen från Trysil välkomna in i stugvärmen.FOTO:LEIF OLSSON

Annons

Dalarna Femund Forkörarförening håller liv i en gammal tradition.
Tidigt på fredagsmorgonen var det samling vid bystugan i Kättbo utanför Mora för årets gemensamma hösttur.
Slutmålet för de sex hästekipagen med deltagare från Dalarna och Norge var ett besök hos hästkarlen Hindriks Gösta Johansson och hans stugor vid Flögforsen längs Vanån.

- Det stora uppmönstringen varje år är ju när vi åker till marknaden i Röros, men vi brukar även göra någon hösttur, tillägger färdledaren Erik Sundin från Orsa.
Forkörningen från Dalarna till Röros är en gammal tradition som föreningen återupplivade för cirka 15 år sedan. I den gamla bondekulturen kan man påstå att hästtransporterna var att jämföra med dagens långtradare.

Matpaus vid sjön

När DD:s rullande redaktion kommer till Kättbo för att vara med vid starten på färden ned mot Flögforsen, har hästekipagen redan dragit iväg. Men fördelen med hästar, jämfört med lastbilar, är faktiskt att hästarnas avgaser är väl synliga. Spåren ledde fram efter gamla vägen ned mot Gävunda. Där hade de färgstarka forkörarna tagit matpaus vid sjön. Byns enda butik hade man även öppnat tidigare den här dagen, efter att Erik Sundin ringt och förvarnat vad som var på gång.
Från Gävunda gick den första dagsetappen till Görsjön där man övernattade i en eldpallkoja vid Görsjön.

Vacker logi

Efter en natt mitt i skogen drog man vidare på lördagsmorgonen. Lite möra i rumpan kom sedan ekipagen till Flögforsen på lördagseftermiddagen. Där hade Hindriks Gösta värmt upp i stugorna vid forsen och ställt iordning både för de två-och fyrbenta gästerna.
- De får ta det som det är och nog tror jag att de ska få plats, sade Hindriks Gösta Johansson.
En bättre och vackrare logi är nog svårt att tänka sig, även för forkörarna som drog förbi kolarkojan i tallskogen och in på gårdstunet. En strålande höstsol gjorde heller inte saken sämre.
När alla hästar utfodrats, fått massage och vatten dukades det upp ett gående middagsbord ute i det fria. Maten kom förövrigt med biltransport från ett hotell och näringsställe i Gagnefs kommun.
LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons