Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ett föredöme när det gäller distansutbildning”

/
  • Zandra Lilja bor i Hedemora.-- Jag har familj där. Efter utbildningen hoppas jag på en tjänst i Avesta.FOTO:ANDERS BJÖRKLUND
  • Linda Persson från Ludvika börjar som aspirant i januari.FOTO:ANDERS BJÖRKLUND
  • Föreläsningar hålls i Ludvika via video från polishögskolan i Stockholm. Självförsvar övas i Borlänge och bilkörning i Falun.FOTO:ANDERS BJÖRKLUND

Annons

En ny kull poliselever är i gång i Dalarna.
Att slippa flytta och att utbildningen har bra kontakt med det verkliga polislivet anges av några studenter som skäl till att välja utbildningen här i länet.

Enligt Ingmar Bergman på polishögskolan i Stockholm så är utbildningen i Dalarna ett föredöme när det gäller distansutbildning. Utbildningen började 2003.
- Man tog seriöst på det redan från början, avsatte resurser och har ett mycket bra samarbete med Samarkand i Ludvika där utbildningen hålls, säger han.

”Högsta betyg”

Gabi Adolfsson som är praktisk samordnare på Samarkand är också nöjd med utbildningen. På sin dator visar hon fram en presentationsbild:
”Polismyndigheter, kursledning och inte minst eleverna har satt högsta betyg på utbildningen.”

50 procent kvinnor

Utanför Samarkand träffar DD Zandra Lilja från Hedemora som är en alla kvinnor som väljer att satsa på polisyrket. I januari 2009 är andelen kvinnor som börjar utbildningen för första gången 50 procent.
- Jag har jobbat i arresten och det har gett mig en inblick i yrket. Det har inte avskräckt mig, snarare tvärtom, säger Zandra som började nu i höst.
Och utbildning i Dalarna passar henne väl, eftersom hon har familj.

Första från Ludvika

Några våningar upp i Samarkand sitter Linda Persson från Ludvika och pluggar en kurs om våld i relationer. Hon läste media på gymnasiet, men det var inget för henne.
- Tankarna på att bli polis började efter gymnasiet, berättar hon.

Första tjejen

Annars har hon hunnit med att vara både maskinoperatör, personlig assistent och gyminstruktör. I januari kliver hon in på polishuset i Ludvika som polisaspirant. Hon är då första tjejen från Ludvika som tar examen. Lokalproducerad var ordet.
ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons