Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett och ett halvt år för ekobrott och misshandel • Avslöjades av sin ledare

Annons

Ledaren Denho Acar skröt i en Expressen-intervju över att han i sin landsflykt i Turkiet hade besök av nye Stockholms-ledaren för sitt gäng Original Gangsters.
Som direkt följd dömdes kamraten, en 32-årige f d borlängebo, på torsdagen till fängelse i ett år och två månader. Och fick fyra månader av en tidigare villkorlig frigivning förverkad.

Original Gangsters är ett relativt nytt gäng kriminella bildat av framför allt invandrarungdomar i Göteborg. Nämnde Acar är ledare men sedan en tid på flykt undan svenskt fängelsestraff i föräldrarnas ursprungsland Turkiet.
I Expressen berättade Acar om hur hans gäng expanderade och att han utsett 32-åringen till ledare i Stockholm.
Den senare var då anhållen i sin frånvaro sedan polisen efter tillslaget mot svartjobbarna kring likaledes kriminella Red Devils i Falun upptäckt att han sysslat med samma brott. 32-åringen och hans filial fanns i bokföringen hos politikern som dömdes i Falumålet. För samma affärer.

I fällan

32-åringen bedrev sin verksamhet i vad som framstod som filial till ett engelskt företag och var formellt skriven i England. När Acar skvallrade om att han var OG-ledare i Stockholm hade polisen bara att vänta.
När 32-åringen klev av planet greps han direkt.
I domen framgår att 32-åringen startat svartjobbsbolaget medan han avtjänade sitt senaste straff. Han medger att han aldrig skött bokföring eller deklaration men skyller på okunnighet och medhjälpare.
Solna tingsrätt ser inget förmildrande utan dömer honom enligt åtal för grovt bokförings- och skattebrott. Han fälls också för misshandel vid ett bråk på en gata i Solna i juli.

Skenavrättning

Straffet 32-åringen nu får sitta ytterligare fyra månader för gällde grov kvinnofridskränkning och grovt olaga hot mot en tidigare flickvän. Ibland annat Falun. Han dömdes då till två år. Kvinnan misshandlades och hotades under lång tid.
Han dömdes bland annat för en så kallad skenavrättning. För att ha tryckt en pistol mot fästmöns huvud och gjort en blindavfyring.
32-åringen har också tidigare haft besöksförbud efter trakasserier mot en tidigare flickvän. Han har också stora skulder i form av obetalt underhåll.
I domen framgår att han medgett att han har kamrater som tillhör OG. Han säger också att han lovat sin nuvarande flickvän att aldrig mer riskera att bli frihetsberövad.

Som bröder

I målet döms också en 39-årig företagare från Borlänge för medhjälp till 32-åringens brott. 39-åringen säger sig vara barndomsvän med kamraten och att de är ”som bröder”.
39-åringen har bland annat tagit emot pengar på sitt konto och hjälpt 32-åringen med fakturor och kontakter. Själv är han engagerad i flera företag i Dalarna.
39-åringen är tidigare helt ostraffad och kommer undan med villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst, motsvarande två månaders fängelse.

Mer läsning

Annons