Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- ”Fackförbunden har sagt att de inte vill lägga några kurser hit”

Annons

Det ser ut som att det finns en framtid för Brunnsviks folkhögskola. Men tiden då den var en viktig plats för fackliga kurser ser ut att vara över.
- Ja, det är så det ser ut nu, säger Kjell Ahlberg som är styrelseordförande i Brunnsviks folkhögskola och kanslichef på LO.

På tisdagen informerade Brunnsviks styrelse om sin handlingsplan för skolan och kursgården. Det är sedan tidigare känt att LO och ABF har tänkt att lämna Brunnsviks folkhögskola. I ett pressmeddelande meddelar nu styrelsen att de hoppas hitta en eller flera nya huvudmän innan sommaren.

Längre kurser

- Det är ännu för tidigt att dra några konkreta slutsatser efter de möten och diskussioner vi haft med olika organisationer. Klart är dock att det finns ett relativt stort intresse för Brunnsviks traditionella folkhögskoledel, det vill säga de längre kurserna. I denna del av verksamheten ser vi också den starkaste utvecklingen och tillväxttrenden, säger Kjell Ahlberg, styrelseordförande i Brunnsviks folkhögskola och kanslichef på LO.
Men för de kortare fackliga kurserna ser det mörkt ut. Dessa har också genererat viktiga pengar i form av att kursdeltagarna bott på anläggningen.

Facken väljer bort

- Fackförbunden har sagt att de inte vill lägga några kurser hit. De vill fokusera på Runö folkhögskola och sina egna anläggningar, säger Kjell Ahlberg.
Det verkar som att Brunnsvik nu i stället kan hoppas på ökade uppdrag vad gäller längre kurser.
I pressmeddelandet ges exempel på detta i form av gymnasieutbildningar för elever i Ludvika och Smedjebackens kommuner, diverse utbildningar för invandrare, och en dans- och musiklinje i samarbete med musikskolan i Ludvika.

Optimistisk

En annan inkomstkälla i framtiden kan vara fler konferenser på Brunnsvik.
- Det är min övertygelse att det finns en framtid för Brunnsvik, men allt är föränderligt, säger anläggningens operative chef Enrico Barile.

Mer läsning

Annons