Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakturahanteringen flyttas • 300 förlorar jobben varav 24 i Falun

Annons

Finska och svenska jobb försvinner till Indien och Polen när Stora Enso ska spara i ekonomiavdelningen.
Totalt berörs 300 personer i hela koncernen. Hittills är det klart att 24 jobb försvinner i Falun och 40 i Finland.
- Vi sparar en tredjedel av nuvarande kostnad för ekonomifunktionen genom åtgärden, säger Ulla Paajanen-Sainio, vice vd för investerarrelationer och finanskommunikation vid Stora Enso.

Stora Enso lägger ut fakturahantering och andra praktiska uppgifter till konsultföretaget Capgemini.
- Capgemini har tagit beslutet att placera dessa arbetsuppgifter i första hand i Indien och Polen där de görs billigare, förklarar Ulla Paajanen-Sainio.
Den finansiella planeringen blir dock kvar där den finns i dag.
Åtgärden är del av det stora omstruktureringsprogram som Stora Enso sjösatte i oktober förra året. Redan då var Stora Enso hårt pressat. Och pressen har inte blivit mindre sedan lågkonjunkturen och finansoron slog till. Skogsindustrin ligger tidigt i konjunkturcykeln men fortfarande brottas den med vikande efterfrågan. Stora Enso räknar dock med att kunna höja priser på en del av sina produkter och ser det som ett första steg mot bättre tider.
Den finsk-svenska skogsindustrijätten vill spara 200 miljoner kronor om året och här väger ekonomiverksamheten tungt i sammanhanget.

Flera länder

I dag arbetar 800 personer i ekonomiavdelningen. Åtgärden berör flera länder där Stora Enso finns. Flest antal anställda har avdelningen i Finland, Sverige och Tyskland, men även länder som Österrike och Frankrike berörs när 300 av jobben läggs ut till Capgemini.
Hittills är förhandlingarna om förändringarna genomförda i Finland och Sverige.
- De servicecentraler vi tidigare har haft i Finland, Sverige och Tyskland ersätts av ett internationellt servicecenter i Kotka i Finland, säger Ulla Paajanen-Sainio.
Förändringen ska vara fullt genomförd under fjärde kvartalet nästa år.Anders Edholm/TT

Mer läsning

Annons