Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluläkare jobbar mot aids i Afrika

Annons

Agneta Bennstam har jobbat som läkare i Kongo-Kinshasa i 17 år.
I början av 2008 åkte hon ner för att utvärdera ett aids-projekt i ett område där sjukdomar ofta förklaras med onda andar.
- Det verkar som att befolkningen tagit till sig av informationen, säger hon hemma i huset på Hammarbacken.

Agneta Lillqvist Bennstam från Ludvika jobbar numera som läkare i Falun. Men hon har under stora delar av sitt liv jobbat som läkare i Kongo-Kinshasa (Före detta Zaire).
I januari kom hon tillbaka från landet, efter att tillsammans med en kongolesisk läkare ha utvärderat hur en informationskampanj om aids lyckats i det stora Mai Ndombe-distriktet nordost om huvudstaden Kinshasa.

Inget botemedel

- Kampanjen har lyckats såtillvida att människor i högre grad känner till smittvägarna för aids, att det är en sjukdom och ingen förbannelse som orsakats av onda andar, samt att folk vet att det inte finns något botemedel. De tyckte också att informationskampanjerna borde fortsätta, berättar Agneta Lillqvist Bennstam som utfört jobbet inom ramen för den hjälpverksamhet som finansierats av finska biståndsorganet Finnida, samt Finska och Svenska Baptistsamfundet.
Gruppen bakom aids-informationen ansvarar också för lepra och tbc-bekämpningen i Mai Ndombe. Tbc, lepra och malaria är sjukdomar som, precis som aids, drabbar distriktet hårt.
- Var trettionde sekund dör ett barn av malaria i Afrika, förklarar hon.
I Mai Ndombe-distriktet har 4-5 procent av befolkningen hiv uppskattar Agneta. I landets huvudstad ska siffran vara något högre. Och tankarna kring aids och andra sjukdomar har präglats av folktro berättar hon.

Tro på andar

- Det finns behov av fortsatta informationskampanjer, säger hon.
- Hela deras samhälle är genomsyrat av tro på andar, och sjukdomar kan betraktas som att någon satt en onde ande på den sjuke personen. För att få bukt med sjukdomarna har folk ofta använt sig av olika ritualer, fortsätter hon.
Att få allvarliga sjukdomar som tbc och aids kan innebära att familjen överger den sjuke personen. Och någon bromsmedicin mot aids finns i stort sett inte att tillgå.
- Vi ser det som nästa steg att få in bromsmedicin. Men det är förstås en ekonomiska fråga.

Tiotusentals dör

Och Kongo-Kinshasa är fattigt. Landet har varit krigshärjat sedan 1998, men Agneta Lillqvist Bennstam menar att svenska medier nästan aldrig belyser situationen i landet.
- Folk har fått det sämre sedan 1998. Hälsan har blivit sämre och priserna högre. Hela landet är en jättekatastrof. Det dör 40 000 personer i månaden till följd av strider, undernäring och infektioner, förklarar hon.
Och en stor del av de hjälpinsatser som landet mottar är inriktade på demokratiseringsprogram vilket hon är kritisk till.
- Jag träffade en akademiker i Kinshasha och han sade: Vi bryr oss inte om demokrati om vi inte är friska. Vi behöver sjukvård och utbildning i det här läget.

ANDERS BJÖRKLUND
anders.bjorklund@daladem.se

Mer läsning

Annons