Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får 244 000 kronor i skadestånd

Annons

Promenaderna i arméns kängor utlöste en ovanlig sjukdom som ledde till att en värnpliktig på Dalregementet fick en tioprocentig invaliditet. Numera måste han åka rullstol för att ta sig längre sträckor.

Mannen som bodde i Smedjebacken gjorde sin värnplikt på Dalregementet. Han bar som andra värnpliktiga kängor modell M 90 förutom packning. Det började med att han fick ont i trampdyna och häl. I början gick värken över när han kom hem och fick använda civila skor och vila. Men sedan hösten 1994 har han haft värk hela tiden som inte gett med sig ens under långledighet.
En professor vid akademiska sjukhuset i Uppsala intygar att påfrestningarna på mannens fötter under värnplikten utlöst en sjukdom som troligen är ärftlig och som legat latent utan att den värnpliktige känt till det. Skadorna är så stora att det motsvarar en tioprocentig invaliditet, konstaterar han.
- En mycket hög invaliditetsprocent, understryker Erland Törngren, sektionschef för personskador vid Kammarkollegiets försäkringsenhet i Karlstad som berättar att det tidigare beslutet står fast; mannen får 244 000 kronor för skadan.

Hur vanligt är det att värnpliktiga skadas så mycket att de får ersättning?
- Den här mannen har fått en väldigt speciell sjukdom som han haft utan att veta om det. Den har utlösts när han burit på ryggsäckar och annat som gjort att belastningen på fötterna i kängorna blivit för stor.
- I vanliga fall kan ersättningen inskränka sig till några hundralappar och det är skador som i allmänhet går över. Det gör inte den här mannens sjukdom.

Hade han sluppit sjukdomen om han inte behövt marschera med tung belastning?
- Det vågar jag inte säga. Men mannen visste inte om att han bar på den här sjukdomen innan han skadades.
Sjukdomen gör att den som drabbas får smärtor i fötterna som gör det svårt att gå längre sträckor, berättar han.


KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons