Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fin tradition bland hästbitna

Annons

Trots trav i regn, lera och snöglopp var det idel glada miner när helgens Dalahoppet genomfördes vid Lugnet i sämsta tänkbara väder. Under lördagen drabbades den stolta och välrenommerade tävlingen av veritabelt busväder.
- Trots det var det inte så många avhopp, säger tävlingsledare Eva Österlund.

Elva hundra starter. Fyra hundra hästar. En omsättning på närmare miljonen och med en organisation som röner beröm bland deltagarna. Sedan tiotalet år tillbaka, efter uppbrottet med Borlänge ryttarsällskap, genomför Falu ryttarsällskap tävlingen Dalahoppet vid skidstadion. Tre dagars hoppande över höjder mellan 1,2 och 1, 5 meter. Den senare som nationell tävling, de lägre med regional tävlingsstatus.
- Högsta höjden är alltid extra kul att se med lite dramatik, fina hästar och duktiga ryttare, säger Eva Österlund.
Hon funderar att till nästa år eventuellt lägga en klass redan på torsdagseftermiddagen. Nu är pressen på evenemanget hårt med många starter tätt inpå varandra.
Åtta av tio ryttare är kvinnor eller tjejer. En av dessa är Lilie Rockström från Nora som är en riktig hästtjej. För tre år sedan tog hon sitt pick och pack, flyttade på egen hand från Stockholm till Nora söder om Fagersta där hon köpt en gård. I dag har hon fyra hästar men letar efter fyra till.
- Jag håller på att bygga stall till ett ridhus där jag ska ha ponnyridskola, bland annat. Jag tänker leva hästliv fullt ut, säger hon.
Hon gillar arrangemanget skarpt. Men vädret förtar en del av glädjen och stämningen, förstås.
- Jag har faktiskt packat ner både shorts och bikini, säger hon och skrattar där hon under lördagen står i snöslask och temperatur kring noll grader.
- Men det är en toppentävling annars. Trevliga funktionärer och en bra organisation. Vi kommer tillbaka, helt klart, säger hon.
I morgon, tisdag, rapporterar DD från tävlingarna med bland annat resultat på sportsidorna. Gå även in på www.fars.se/dalahoppet.

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons