Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera förändringar på gång inom polisen

Annons

Älvdalen, Vansbro och Leksand kan bli av med sina polisstationer. Det är ett förslag i en pågående utredning.
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.
- Vi ställer inte upp på det här, säger Ulla Olsson, polisstyrelsens vice ordförande.

Fem grupper inom dalapolisen utreder organisation, ekonomi, jämställdhet/mångfald, konsekvenser av ny arbetstidslag samt hur hälften av poliserna ska hamna i yttre tjänst. Länspolismästaren har gett uppdragen.
- Han kommer från en organisation där polischeferna är chef för helheten i varje område. Vi tror att det skulle stärka ledarskapet, säger Stefan Dangardt, informationsansvarig vid polisen i Dalarna.
Ett av organisationsgruppens förslag är att lägga ner tre stationer. Poliserna i Malung ska sköta även Vansbro. Samtidigt är malungspoliserna så få att de behöver samordnas med Mora. Morapoliserna ska också upprätthålla servicen i Älvdalen, och rättvikspoliserna får ta hand om Leksand.
- Men vi ska inte försvinna från orterna. Vi ska synas mer oavsett om vi har polisstation på orten eller inte, säger Stefan Dangardt.
Även Falun och Borlänge föreslås samverka mer. Ett nytt polishus mellan orterna skulle underlätta, enligt arbetsgruppen.
Det är inte utrett hur mycket pengar en ny organisation kan spara. Dalapolisens underskott är cirka 25 miljoner kronor. Stefan Dangardt säger dock att Rikspolisstyrelsen väntas ge extra pengar till Dalarna och andra polisdistrikt med röda siffror.
Alla tycker inte om förslagen. En lokal representant för Polisförbundet säger att man måste ta reda på konsekvenserna av att samordna Mora och Malung samt att lägga ner polisstationer. Han ifrågasätter hur mycket man sparar när bilåkandet ökar. Förbundets länsordförande Sara Halvarsson vill dock vänta med att kommentera.
- Det är svårt att säga vare sig ja eller nej eller bu eller bä än, säger hon.
Det finns även åsikter om att det är bättre att ha allt utredningsarbete samlat, som i dag.
En som har reagerat starkt på förslagen är Ulla Olsson, polisstyrelsens vice ordförande.
- Vi moderater kan inte ställa oss bakom att lägga ner polisstationer. Det går ju inte i linje med regeringens uppdrag att bli mer synlig, säger hon.
Ulla Olsson anser att det är viktigt att polisen känner till orten och snabbt kan komma till en brottsplats. Hon misstänker att fler i polisstyrelsen vill ha kvar stationerna.
- Jag kan nog få med mig de andra också, säger hon.
Älvdalens kommunalråd tycker att det är ”jätteviktigt” att ha en polisstation. Han berättar att kommunen precis har gått med i en utredning om service på landsbygden.
- Vi kommer att försöka få med polisen i den utredningen. Av erfarenhet måste man reagera så fort det börjar pratas om nedläggning, säger Herbert Halvarsson.
Fast förslagen är inte helt färdiga. Flera frågor ska utredas närmare. Den 1 september ska de flesta av utredningarna vara klara.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
023-47593
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se

Mer läsning

Annons