Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldraförening har granskat kommunernas skolor • Många glesbygdskommuner i topp i landet

Annons

Malung har den bästa grundskolan i Dalarna. Säter har den sämsta.
Den slusatsen kan man dra av föreningen Föräldraalliansens genomgång av kommunernas grundskolor.

I den genomgång som Föräldraalliansen gjort utifrån Skolverkets statistik, så går de igenom måluppfyllnad, antal lärare, hälso-studiefrämjande resurser samt fritidshem.

Glesbygden i topp

Många glesbygdskommunerna ligger i topp i landet, vilket man delvis också kan se i Dalarna. En liten förändring i en mindre kommun får ett större genomslag än vad det får i en stor kommun.

Säter i botten

Malung har, under de tre åren jämförelsen gjorts, legat i topp i Dalarna. I år ligger Malung på 21:a plats i landet. Även Rättvik har haft en fast förankring i toppen, i år som 25:a.
I botten ligger Säter, som fallit varje år, och i år ligger på plats 280 av totalt 290 kommuner. Även Borlänge ligger risigt till, trots en klättring senaste året.

Ludvika klättrat

Jämför med fjolåret har Mora, Smedjebacken, Avesta, Leksand, Ludvika, Falun och Borlänge klättrat i rankingen medan övriga kommuner fallit. De största förändringarna står Ludvika som klättrat 93 placeringar och Orsa som fallit 78 platser.

Lite personal i Falun

I delresultat om måluppfyllnad och personaltäthet har man lagt in de kommunala förutsättningarna som en del i beräkningen, den så kallade Salsa-modellen.
Här kan man läsa att Malung och Rättvik har den bästa måluppfyllnaden, medan Säter och Orsa ligger i botten. Orsa är faktiskt näst sämst i landet när det gäller måluppfyllelse.
När det gäller lärartätheten, så är Orsa och Smedjebacken i topp, medan Falun och Säter ligger i botten.

Fler undersökningar

Nästa vecka kommer nästa undersökning som visar på kommunerna och skolorna. Det är Lärarförbundet som kommer med ”Bästa skolkommun”.
- Vi har lite mer fokus på kunskap, säger Britt-Marie Duvbäck på Lärarförbundet i Dalarna.

Fotnot: Mer om undersökningen kan man läsa om på www.foraldraalliansen.nu/filer/2008/Grundskoleindex_2008.html


Mer läsning

Annons