Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försenat tåg och plastmackor men givande möten ändå

Annons

Många återseenden och utbyten av erfarenheter var det i leksandstrakten i går, tisdag.
- En sådan här träff är givande, sa Birgit Friggebo, före detta borgerlig minister och landshövding.

Det var i egenskap av det senare, som hon tillsammans med ytterligare 19 kvinnor som är, eller har varit, landshövdingar deltog i en träff för just kvinnliga landshövdingar.
Ett tvådagarsprogram för vilket Dalarnas nuvarande landshövding Maria Norrfalk är värd och som började lite trist - med ett kraftigt försenat tåg för många av resenärerna.
Fram till mitten av 1970-talet var landshövdinge-uppdraget en syssla, som endast var män förunnat.
Sedan Camilla Odnoff erhöll uppdraget i Blekinge 1974, har alltfler kvinnor innehaft positionen många län.

Nio landshövdingar

- Nu är vi nio i Sverige, sa Maria Norrfalk, under tiden som hennes nuvarande, eller tidigare, kolleger såg sig om i butiken hos Jobs Handtryck i Västanvik, några kilometer utanför Leksand.
Det var i den bygden som en stor del av programmet var förlagt under tisdagen.

Avslutning i dag

Naturum i Siljansnäs samt Bergqvists såg och Clas Ohlsons centralllager, de två sistnämnda i Insjön, besöktes också innan färden styrdes vidare till residenset i Falun där middag väntade. I dag, tisdag, avslutas dalabesöket med en visit hos Falu rödfärgsfabrik.

Tåget försenat

Egentligen var det tänkt att dagen skulle inledas med lunch vid hotell Lerdalshöjden i Rättvik. Det tvingades länsledningen helt hastigt ställa in.
- Jag funderar på att skicka räkning till SJ, säger Maria Norrfalk. Tåget som de flesta åkte med stod stilla i Uppsala i en timme. Istället för god lunch blev det ”plastmackor” i bussen, men det gick bra det också. Jag hade verkligen velat visa Rättvik med den vackra utsikten som finns där.

Första mötet 1993

Möten för kvinnliga landshövdingar har genomförts ganska länge vid det här laget.
- Första gången var 1993, säger Birgit Friggebo, som förutom besöken i trakten även uppskattade möjligheten att få träffa tidigare kolleger.
Dalarnas nuvarande landshövding Maria Norrfalk framhöll också det faktum att en tvådagarssammankomst som denna även innebär att erfarenheter och goda råd utbyts sinsemellan.

Mer läsning

Annons