Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt inflyttning från utlandet • Ombytta roller Siljan-Bergslagen

Annons

Per Holknekt från Falun driver tillsammans med Karin Jimfelt- Ghatan klädmärket Odd Molly. Märket har gjort stor succé och nu har man vunnit det prestigefyllda modepriset Guldknappen som delas ut av tidningen Damernas Värld varje år.

Hur känns det att ditt klädmärke har vunnit Guldknappen?
- Det är helt fantastiskt. När jag och Karin först startade med märket hade vi inte sådana ambitioner. Men sedan sa jag till Karin att en vacker dag ska jag vinna dig ett pris och nu slog det in. Men i kväll blir det hennes kväll, det är hon som chefsdesigner som tilldelats priset.

Ska du gå på galan imorgon kväll (fredag)?
- Den stora galan för oss är egentligen redan i kväll (torsdag). Det är då branschen samlas och priset delas ut. Men jag ska gå på galan i morgon också. Det kommer bland annat att vara en stor modevisning. Det som känns lite märkligt är att nu är det inte vi själva som arrangerar visningen som vanligt då vi visar upp vårt märke, nu har vi fått släppa ifrån oss allt ansvar till galaarrangörerna. Det känns lite som att släppa ifrån sig sin bäbis, jag har ont i magen.

Varför tror du att ni vann?
- Självklart för att vi är så bra. Jag tycker verkligen att vi förtjänar det. Vårat formspråk når fram.

Vad är det som gör att så många gillar era kläder?
- Jag tror att det beror på att alla människor inte bekänner sig som fashionistas, men många kvinnor gillar kläder utan att vara modeslavar. Vi presenterar ett alternativ till den hysteriska sidan. Vi är till för brudar som inte tar sig själva på för stort allvar.

Namnet Odd Molly kommer ju tydligen från en tjej som du kände förut, vad tycker hon om att hon fått ge namn åt ert märke?
- Hon vet nog om att vi har baserat ett företag på henne, men det är ju ingen som vet vem hon är och jag tänker inte avslöja något. Hon är en speciell människa för mig. Jag var jättekär i henne, som alla andra killar.

Du kommer ju från Dalarna men nu bor du i Stockholm och reser runt jorden, var trivs du bäst?
- Jag trivs överallt. Jag åker fortfarande hem till Dalarna ibland, pappa bor i Mora. Så fort jag kör över gränsen in i Dalarna sjunker pulsen, det är som att komma hem. Jag tycker om lugnet, om att bara vara där, om enkelheten i folket.

Hur tungt väger det här priset egentligen?
- Det är utan tvekan Sveriges finaste pris inom mode industrin. Nu är ju konkurrensen bland svenska modeföretag hårdare än någonsin också så vi är ju de bästa av de bästa nu.

Vad ska ni göra efter det här?
- Karin och jag ska ut och resa nu för att vi varit så duktiga. Vi ska till ett örike i Polynesien som inte ens har poliser. Jag skrev ett brev till kungen på Tonga och han svarade så nu ska vi dit!
MATILDA ERIKSSON REHNBERG

Mer läsning

Annons