Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FRA-spaning begränsas efter kritik

/

Annons

Regeringen föreslår stora ändringar i den hårt kritiserade signalspaningslagen. Folkpartisten Camilla Lindberg från Borlänge var den enda borgerliga riksdagsledamot som gick emot regeringens tidigare förslag till FRA-lag.
Nu står hon som segrare, hon har varit med och förhandlat fram det nya förslaget.
- Jag förstår inte att jag vågade rösta nej, säger Camilla Lindberg .

- Jag är väldigt nöjd i sak, med att man lyssnat på kritiken och mina krav har gått igenom. Men det är synd att det behövde gå så långt. Jag hade velat att man skulle tagit med socialdemokraterna så att det blivit en bred uppgörelse.
Regeringens nya förslag innebär att avlyssningen av tele- och datatrafik begränsas och tillstånd av domstol ska krävas.
- Därmed faller grunden för talet om massavlyssning, säger försvarsminister Sten Tolgfors (m).

15 tillägg

Efter sommarens kritikstorm enades regeringspartierna på torsdagen om 15 nya tillägg i lagen om Försvarets radioanstalts, FRA:s, signalspaning i kabel. Statsminister Fredrik Reinfeldt uppger att regeringen lyssnat på oron för massavlyssning och integritetsintrång. Han underströk att samtliga 178 borgerliga riksdagsledamöter står bakom överenskommelsen.
Den innebär bland annat att FRA måste gå till domstol för att få tillstånd att avlyssna tele- och datatrafik i kabel. Kommunikation där både avsändare och mottagare finns i Sverige får inte omfattas. Ändamålet för signalspaning ska preciseras ytterligare.

Får kontrollera

Även mer utförliga föreskrifter om hur insamlat material ska få lagras och när det ska förstöras ska tas fram. Dessutom kommer personer som utsatts för signalspaning att få möjlighet att låta kontrollera om allt gått rätt till.
En annan nyhet är att det bara ska vara försvarsmakten och regeringen som får beställa signalspaningen av FRA, inte t ex polisen eller säkerhetspolisen.
Den hårt kritiserade FRA-lagen antogs i juni och då var det bara en av de borgerliga riksdagsledamöterna, folkpartisten Camilla Lindberg, som röstade nej.
- Jag förstår inte hur jag vågade, säger Camilla Lindberg. Hade jag anat vad som skulle hände när jag tryckte på knappen så skulle jag aldrig ha gjort det. Ibland är det bra att inte veta.
Hon är mycket glad över att det nu klart framgått att det är riksdagen som är högsta beslutande organ.
- Ibland verkar det som om regeringen tror att man står över riksdagen, men det behövs ju bara att en i riksdagsgruppen är emot, säger Camilla Lindberg.

Offentlig person

En effekt av hennes knapptryckning är att hon blivit en offentlig person som blir igenkänd.
- Det är lite läskigt. Massor med människor har hört av sig, det flesta positiva. Men sticker man ut hakan får man vara beredd på att också få lite skit.
När DD pratar med henne på torsdagskvällen är hon på väg hem till Borlänge.
Vad blir din nästa strid?
- Nu ska jag bara hem och ta det lugnt ett tag, sedan får vi se, säger Camilla Lindberg.
TT/EVA HÖGKVIST

Mer läsning

Annons