Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friad i tingsrätten döms till ett år och fyra månader i hovrätten

Annons

Är det möjligt att inleda samlag i sömnen? Nej, det tror inte Svea hovrätt och dömer därför en 19-årig man från södra Dalarna till fängelse i ett år och fyra månader för våldtäkt.
Han frikändes i december av Mora tingsrätt just med motiveringen att det inte kunde uteslutas att han inlett samlag med en jämnårig kvinna medan båda sov.

De två ingick i ett sällskap om nio personer som i november reste till Idre. De la sig i bästa sämja bredvid varandra för att sova. Båda har berättat att 19-åringen bad att få lägga armen om kvinnan och att hon sagt ja.
En manlig kamrat till dem har också berättat att han två gånger varit till dem och att 19-åringen då sovit. Vilket kan beläggas av speciella omständigheter.
Kvinnan säger sig sedan ha vaknat av att de haft samlag.
Mannen säger att han vaknat av att ha legat bredvid henne med sina kalsonger neddragna. Att han frågat henne vad som hänt.
Och att hon då sprungit till kamraterna och påstått sig vara våldtagen.

Ledsen
Kamraterna har berättat hur båda varit chockade. Kvinnan över vad hon upplevt som våldtäkt, 19-åringen över att han ovetande om det gjort henne illa. Han har hela tiden för övriga hävdat att han inte varit medveten om vad som hänt.
I ett SMS kvinnan visade för polisen skrev han samma natt:
”Det finns ingen ursäkt för vad som hänt men jag kan lova att jag slutade när jag förstod vad som hände. Det är världens sämsta ursäkt. Jag vet...men så är det.”
Mora tingsrätt fann det inte uteslutet att 19-åringens sexualdrift tänts i sömnen och lett till samlag. Rätten fann det inte hans påståenden om att det varit omedvetet motbevisat. Varför åtalet ogillades.

Vaken
Svea hovrätt anser detta omöjligt. Utan att egentligen ifrågasätta några uppgifter konstaterar hovrätten att ”utredningen med styrka” talar för att 19-åringen måste ha varit medveten dels om att han genomförde samlag, dels att offret sov och därmed befann sig i vad som juridiskt kallas ”hjälplöst tillstånd”.
Därmed har han gjort sig skyldig till våldtäkt. med hänvisning till hans ungdom prutar hovrätten minimstraffet två år till ett år och fyra månader.
Han döms dessutom att betala offret 87 954 kronor i skadestånd.
GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons