Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra dömdes till fängelse efter kuppförsöket mot Swedbank i Uppsala och Långshyttan

Annons

Det som kunde ha blivit århundradets bankkupp fick sin epilog vid Uppsala tingsrätt i går.
Fyra män dömdes till fängelsestraff. En inblandad borlängebo dömdes till villkorlig dom.

Det var Swedbanks kontor i Uppsala och Långshyttan, som var av intresse för åtta män, de flesta från stockholmstrakten.
Den 31 augusti upptäckte några banktjänstemän att allt inte var det som skulle på kontoret. Ett hök- och sänkbart bord gick inte länge att manövrera, en av dataskärmarna var svart när den inte skulle vara det. De anade oro och började undersöka utrustningen.

Fjärrstyrning

Då upptäckte de att någon eller några hade monterat datautrustning under bordet, en datautrustningen som gjorde det möjligt att fjärrstyra bankens dator och därigenom kunna komma över näst intill obegränsade belopp från Swedbanks konton.
Arrangemanget var så förslaget att avsevärda summor hade kunnat försvinna innan banken upptäckt något.
När banktjänstemännen upptäckte den främmande utrustningen ryckte de ur sladdarna och omöjliggjorde därigenom det planerade brottet. Några ur "ligan" försökte även ta sig in på Swedbanks kontor i Långshyttan. Där lyckades de inte bereda sig tillträde till lokalen.
Polisen hade en längre tid haft flera av männen under uppsikt och de togs i en bil på en väg i stockholmstrakten. Sedan rullades det hela upp.

Fängelsestraff

Samtliga nekade till att ha något med den planerade kuppen att göra.
Två av männen dömdes till tre års fängelse för försök till grovt bedrägeri, de är hemmahörande i Tystberga i Stockholm, 35 åt. och Grödinge utanför Stockholm, 63 år.
En 48-åring från Saltsjö-Boo dömdes till ett år och sex månaders fängelse för försök till grovt bedrägeri. En 24-åring från Borlänge, som tidigare arbetat på bank, och som anklagades för att ha försett de övriga med kunskap om bankens datasystem dömdes till villkorlig dom för medhjälp till försök till grovt bedrägeri. Tingsrätten skriver i sin dom att 24-åringens brott har ett straffvärde på ett år, men med tanke på hur länge han suttit anhållen och häktad så räckte det med villkorlig dom.
Den enda som erkände brott vid rättegången var en 45-årig värmlänning som fick två månaders fängelse för vapenbrott. Tre män frikändes helt.

MATS LARSSON

Mer läsning

Annons