Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar Ljungstedt måste flytta vardagsrummet i stället för bilbanan

Annons

Att Gunnar Ljungstedt är bilintresserad är inte så svårt att räkna ut. Det räcker med att ta en titt in i hans vardagsrum.
En stor del av rummet upptas av en imponerande bilbana i trä.
- Jag håller på att renovera ett rum som skulle bli ett "bilbanerum", men nu lutar det åt att jag måste flytta vardagsrummet i stället, säger Gunnar.

Gunnar Ljungstedt har alltid varit intresserad av bilar och motorer, vilket avspeglar sig i hans yrke som motorjournalist. Men när Gunnar flyttade till Norrhyttan, strax utanför Vikmanshyttan, var han tvungen att sälja den bil som var hans hobbyprojekt. I stället letade han efter andra möjligheter att fortsätta med sitt bilintresse.
- Via en kompis i Skåne fick jag höra talas om en bilbana i trä som var till salu. Kompisen åkte och tittade på den och sa "om inte du köper den så gör jag det". Då slog jag till direkt, berättar Gunnar.

Dekorerat med sågspån

Själva banan är intakt, men miljön omkring den har förändrats. Gunnar har dekorerat banan med trädgrenar från äppelträdet på gården, med sågspån och med mossa från dikena vid riksväg 70. Detta har i stället omvandlats till träd, gräs och mossa som göra bilbanan extra iögonfallande.
- Jag jobbade intensivt i två veckor. Banen känns rätt klar nu. Det är inte bra om det blir för plottrigt. Om den skulle bli alltför fin så skulle man inte våga använda den, säger Gunnar.

Optimal bana

Den 14,7 meter långa banan, som heter "Targa Norrhyttan" har även dekorerats med gammaldags reklamskyltar.
- Jag såg filmen "Le Mans" med Steve McQueen nyligen och märkte att de hade reklam på banan redan då. Jag inbillar mig att den här banan är hämtad från en plats någonstans i norra Italien, säger Gunnar Ljungstedt.
Bilbanan används bara de helger då Gunnars tioårige son Jonas bor hemma hos honom. Det brukar bli täta race mellan de båda.
- Än så länge är det jag som vinner. Men jag måste nog börja träna även på veckorna, för Jonas är snart i kapp mig, säger Gunnar Ljungstedt.

"Försenat pojkrum"

Förutom bilbanan så har Gunnar även ett annat intresse. Han samlar nämligen på cigarrer.
- Man har lite udda böjelser. Jag har en bar, som också är ett cigarrum, på övervåningen. Det var tänkt att jag även skulle ha bilbanan där, som ett försenat pojkrum, men det gick inte att bära banan uppför trappan. Den fick stå här i vardagsrummet så länge. Jag håller på att renovera ett rum som skulle bli ett "bilbanerum", men nu lutar det åt att jag måste flytta vardagsrummet i stället. Min flickvän har fått lära sig att acceptera bilbanan, säger Gunnar och skrattar.

Detaljerade bilar

I dagsläget har Gunnar Ljungstedt 32 bilar att köra med. För honom är det inte viktigt att bilarna är snabba, de ska vara snygga också.
- Bilarna är helt underbart detaljerade. Tillverkarna har ansträngt sig för att ge varje modell samma köregenskaper som de riktiga bilarna, säger Gunnar, som även tillägger att folk tycker att han är galen som lägger ner så mycket tid på en bilbana.
- Men det är väldigt roligt, för rätt så små pengar. Och det här är inte bara lek, det är tät racing. När man kör en tävling med 200 varv så lever man sig in i det och man blir lätt hispig när bilen åker av. Om man skulle lära sig banan utantill och tröttna på den så är det bara att vända på strömbrytaren så att man kör åt andra hållet. Då blir det en helt ny bana. Att banan är av trä gör att det blir svårare att köra, eftersom man sladdar mer i kurvorna. Folk som köper vanliga plastbanor till sina barn har inte riktigt förstått poängen med bilbanor. Det måste finnas lite känsla i det, säger Gunnar Ljungstedt.

PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons