Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktads företag försatt i konkurs ”Det finns inga tillgångar”

Annons

De är bundna till 404 kilo cannabis. Dessutom har de misstänkta haschsmugglarna försökt tvätta närmare tre miljoner norska kronor, misstänkt byte från tidigare försäljning.
- Maxstraff döms ut för 90 kilo. Här har vi 400 kilo. Kan de sen bindas vid smuggling och försäljning kan vi hamna uppåt 14 års fängelse, säger chefsåklagare Krister Pettersson.

Pettersson har just fått begäran om ytterligare utredningsåtgärder från Magne P, den 50-årige norrman som framstår som ledare för rekordsmugglarna från moratrakten.
- Han vill att ytterligare tre personer ska förhöras och att 60 avlyssnade samtal skrivs ut innan åtal, säger Krister Pettersson.
Magne P levde ett stilla liv i en liten by utanför Mora när han vid allhelgonahelgen greps sedan narkotikapolisen stoppat en långtradare med 404 kilo cannabis utanför Mariestad.
Vid gripandet beslagtogs ett automatvapen. Idag misstänks han för flera grova narkotikabrott, för narkotikasmuggling och för grovt vapenbrott. För att vara ledare för en av de volymmässigt störts narkotikabrotten någonsin i Dalarna.
I de avlyssnade telefonsamtalen framstår 50-åringen som en framträdande person i vad som kan kallas den undre världen i Norge.

Biprodukt

Polisen fick smugglarligan som en biprodukt från sina norska kollegers telefonavlyssning.
Det ledde till att en leasad långtradare körd av en 54-årig smålänning skuggades från Helsingborg till Mariestad där föraren greps när han parkerade för att fika.
Polispersonal gick samtidigt in i 50-åringen hem utanför Mora och grep också honom.
Den tredje i ligan, en 46-årig man från en by i Älvdalen omringades i sin bil av polis. I lastbilen, leasad i Norge av 46-åringen, hittades polisen 404 kilo cannabis.
I januari greps sedan en 54-årig eko-brottsling misstänkt för penningtvätt, eller som det formellt heter grovt penninghäleri. Han har erkänt och är frigiven.
Häktad är däremot en 61-årig åkare som i februari greps för grovt narkotikabrott och grov varusmuggling när han stoppades utanför Sandviken.

Försäljning

61-åringen är misstänkt för att ha smugglat in en liknande last tidigare under fjolåret.
Narkotika som omlastats och portionerats i Dalarna och sedan sålts, sannolikt i Norge.
Bytet från den här försäljningen, uppskattningsvis cirka tre miljoner norska kronor, kördes under sensommaren till Stockholm och ekobrottslingen som växlade och på så sätt ”tvättade” dem.
- Banker har skyldighet att anmäla liknande växling till polisen. Den här mannen har gått till ett växlingskontor med en ICA-kasse fylld med pengar och lyckats få dem växlade, säger Krister Pettersson.
Den exakta omfattningen av den här tidigare knarktransporten till Dalarna kan bara uppskattas. Krister Pettersson anser sig dock ha tillräckliga bevisa för att åtalade de häktade för den.

Konkurs

Fyra av de fem misstänkta har yrkesmässigt sysslat med åkeriverksamhet. 46-åringen hyrde släpet där narkotikan hittades och han har också öppet drivit åkeriverksamhet från Trondheim.
Företaget finns dock inte inregistrerat i Norge.
Däremot har han en enskild firma i Sverige och hade fram till förra veckan också ett aktiebolag som då försattes i konkurs.
- Det försattes i konkurs för en skatteskuld om 80 000 kronor. Hittills har jag inte hittat några tillgångar och det enda verksamhet som funnits har varit en skogsmaskin som gått i Tyskland.
- Den har återtagits av kreditgivaren, säger konkursförvaltaren, advokat Fredrik Sandberg.
GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons