Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här samlas delegater från mer än 70 länder

Annons

Folk från näringslivet, politiker, forskare, kulturfolk och någon kunglig träffas i ett tält i Tällberg för
att samtala om hur vi ska klara miljön och livet på vår planet. En idé som är inne på 28:e året.
- Tällberg Forum har växt från 70 till 450 delegater. Men det är fortfarande otvungna samtal i gröngräset som gäller, säger Carl Mossfeldt som jobbar på heltid med forumet.

Vimplar vajar från det pampiga tältet som numera har en fast plats i slänten mot Siljan nedanför Tällbergsgården.
- En fantastisk miljö. Det går inte att jämföra med en konferens där delegaterna sitter instängda på ett hotell, säger Carl Mossfeldt, vd för Tällberg Advisors AB där 15 personer jobbar i stort sett året runt med forumet.
- Nu tar vi ett större grepp och diskuterar hur vi ska kunna bevara vår planet, säger han och berättar att 20 av världens främsta vetenskapsmän under två dagar har tittat på vilka gränser som inte kan överskridas.

Tio punkter


De har kommit fram till tio punkter som ska diskuteras vidare på konferensen, en av dessa är att inte ha högre koldioxidutsläpp än för 20 år sedan.
- Annars riskerar vi planetens säkerhet. Jämför man med kärnvapenhotet är det inte bara en knapp utan flera att trycka på nu, säger Mossfeldt.
- Det är bråttom. Vi måste få ordning på klimat- och miljöfrågorna, säger Bo Ekman, 71, som bor både i Stockholm och Tällberg och var den som tog initiativ till forumet 1981. Då var han en av cheferna i Volvos koncernledning.
- Det behövdes en mötesplats över gränserna, inte bara möten via yrken och specialintressen. Och informella samtal som fikapauser är det mest produktiva när man ska dela med sig av idéer och information.

Informellt


Carl Mossfeldt betonar vikten av en miljö där man vågar vara osäker och säga: "Det skulle kunna vara så här."
Och Bo Pettersson, kommunalråd i Leksand, som hör till dem som inviger konferensen, understryker att det är lättare på små informella möten i en lokal miljö som Tällberg.
- Det blir inga resolutioner och inga tidningsreferat när delegaterna diskuterar. Två motparter, till och med fiender, kan mötas. Delegater från Georgien har samtalat med delegater från Ryssland.

Hur miljömedveten är själva konferensen?
- Det serveras nästan bara vegetarisk mat, Svenska kocklandslaget har inspirerat personal på hotellen, berättar Mossfeldt.

Delegater från 70 länder innebär många miljökrävande flygresor?

- Vi stödjer en klimat- och utvecklingsfond, CDN, som bland annat jobbar med att rena utsläpp i utvecklingsländer. Ett sätt att betala ett miljöpris för en flygresa, säger Ekman.
2005 fyllde forumet 25. Målet att fylla Tällberg 456 hotellrum lyckades. Och då började också de öppna mötena.

Finns det exempel på konkreta miljöeffekter av Tällberg Forum?
- Ett exempel är hur Kofi Annan, då generalsekreterare i FN, tog med sig idén till FN om att ta näringslivet till hjälp i miljöarbetet. Ett annat är hur Jim Butcher tog initiativ till en ny branschetik i USA där storbankerna strypt utlåningen till kolkraftverk som inte har en miljösäkrare teknologi, säger Mossfeldt
Poonam Ahluwalia bor i Boston men kommer från Indien. Hon är här för fjärde gången. Hon jobbar för en organisation vars mål är att unga fattiga jobb och utbildning. En viktig miljöfråga, anser hon.
- Det finns en billion unga 15-24 år i världen, av dessa bor 850 miljoner - 85 procent - i fattiga länder. Och unga utan jobb och utan utbildning skapar kris i landet. Därför är det viktigt att fokusera på dem även här i Tällberg Forum.
Hon berättar att hennes organisation gett många unga jobb med fokus på förnybar energi.
- Och jag tycker mycket om Tällberg. Jag har mina barn med mig.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons