Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helig Birma- en skönhet

/
  • Ett kollage med raskatter som deltog i helgens stora kattutställning på Romme.På översta raden: Birma, Bengal, Ragdoll, Perser och Orientalisk korthår. Mellersta raden: Siames, Burma, Neva Masquerad, Norsk skogkatt, Exotic. Nedersta raden: Brittiskt Kor
  • -- Det här är en helt bedårande familjekatt och en riktig skönhet, säger Yvonne Ronnerfors, ordförande i Birmasällskapet som visade upp 86 birmor på raskattutställningen på Romme i helgen, då Dalälvskatten friade 25 år.FOTO: STAFFAN BJÖRKLUND

Annons

Fyrahundra raskatter från Sverige, Finland och Norge fanns på plats när Dalarnas klubb för kattvänner, Dalälvskatten, i helgen firade 25 års jubileum i Romme travbanas lokaler.
- Vi är glada att intresset är så stort och att vi kan visa ett 15-tal raser samtidigt. På det här viset vill vi visa att katten är ett sällskapsdjur av rang, säger Yvonne Frid, utställningskommissarie.

Att katten är ett sällskapsdjur av rang vet nog alla som varit i kontakt med detta mysiga och lite mystiska djur, beväpnad med stor integritet och personlighet.
Några är mer pratiga än andra. Vissa är mer lurviga i pälsen, några har spetsig nos medan andra raser har helt platt profil.
Ögonfärgen, svansstorleken och temperamentet kan också variera stort. Därför kan det vara svårt att välja en ras som passar ens egen smak. Då är det bra att besöka en kattutställning.
Att katter är värda att visa all respekt och kärlek märkets också runt utställningsbåsen, där ägarna satt och vaktade sina älsklingar i väntan på att de skulle bli bedömda av utställningens tio domare.
Populäraste raskatten just nu ska vara Norsk Skogkatt och på andra plats Helig Birma, båda utrustade med lång, mjuk päls.

Birman - en skönhet

Birmasällskapet var med på utställningen och hade 86 birmor att visa upp.
- Birman är en helt bedårande ras, säger Yvonne Ronnerfors, ordförande i Birmasällskapet, som funnits sen 1976.
Föreningen är rikstäckande med säte i Stockholm och medlemmar finns även i de skandinaviska grannländerna.
- Vi har haft en stor och trogen medlemsskara och ger ut en medlemstidning i färg fyra gånger per år, berättar Yvonne Ronnerfors.
Själv har hon tre birmor men ingen av dem är med på utställningen den här gången. Det var birmans personlighet som fick henne att falla för rasen.
- Det är en utmärkt familjekatt med lagom temperament, lagom lång päls och lagom stor. Dessutom är den anpassningsbar, tillgiven, lugn och stabil men också nyfiken, barnvänlig och lättlärd.

Vita tassar - ett måste

Den är också en riktig skönhet med sina blå ögon, lyxiga päls och vita tassar. Ska man visa upp sin birma på en utställning tittar domaren på tassarnas vita markeringar, som bör vara perfekta. Huvudet ska vara hjärtformat med medellång nos. Ögonen ska vara lätt ovala och alltid blå.
Kroppen ska vara något långsträckt och benen korta och kraftiga med rundade tassar. Birman är himalayatecknad, vilket innebär att pälsen är mörkare på kroppens kalla partier och dit hör ansiktet, benen, öronen och svansen. I övrigt är pälsen äggskalsfärgad och den ska vara silkeslen, jämn och halvlång.
- Pälsen saknar underull och hårar inte alls lika mycket som korthåriga katter. En gång i veckan räcker det med att den borstas, säger Yvonne Ronnerfors.
För den som är intresserad av priset får man räkna med att en birma kostar runt sex tusen kronor och medellivslängden är 15 år.
Ska du skaffa katt är det viktigt att försäkra den, se till att hemmiljön passar katten. Bra kost, ett klösträd och tid för katten inte att förglömma.RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons