Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten sänker straffet - 19-åringen för ung

Annons

Mordet har en sådan karaktär att en person över 21 år skulle ha fått livstid. En 20-åring skulle ha fått hårdast möjliga straff, tio år.
Rose-Marie Hillrings mördare var 19 år när mordet begicks och får just med hänvisning till sin låga ålder ytterligare ett års rabatt på straffet av Svea hovrätt.

- Väsentligast är att hovrätten utgår från livstid. Jag får läsa domen och prata med riksåklagaren, säger åklagaren Olle Sohlberg.
För att gälla ett mord är Svea hovrätts dom anmärkningsvärt kort, bara tre sidor. Förklaringen är att överklagandet enbart gällt straffets längd och rubriceringen av dödandet.

Ville dömas för dråp

19-åringen hävdade att det skulle betraktas som dråp och under alla förhållanden inte ge mer än cirka sex års fängelse.
Åklagaren Olle Sohl-berg hävdade i tingsrätten att mordet som det begicks var av sådan karaktär att det normalt skulle ge livstid. Och att 19-åringen i logik med detta skulle dömas till hårdast tänkbara straff för en person i hans ålder. Han fick gehör hos Mora tingsrätt som fann mordet ”bestialiskt och besinningslöst”.

Skillnad

I allt väsentligt håller Svea hovrätt med. Mordet är av sådan karaktär att en person över 21 år skulle ha dömts till livstid. Däremot vill hovrätten ge möjlighet att göra skillnad i straff för samma brott i fallande skala med utgångspunkt från den aktuella mördarens ålder. Ju lägre ålder, desto större straffreduktion. Därför blir nu tio år nio.

Nöjd åklagare

En semesterledig Olle Sohlberg säger sig vara nöjd med att hovrättens delar hans bedömning av brottet som något som i normalfallet ger livstid men vill inte binda sig för något slutgiltigt ställningstagande.

Nätdejt

15-åriga Rose-Marie Hillring försvann den 15 februari på väg till sin pappa i Älvdalen. Hennes döda och svårt misshandlade kropp hittades måndagen därpå på en byggarbetsplats. Några dagar senare greps 19-åringen och erkände att det vara han som dödat 15-åringen.
Utredningen visade att mördaren och offret stämt möte över Internet för att ha sexuella kontakter. Enligt 19-åringen gick sexleken över styr och ledde till att han ströp offret.

GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons