Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hydraulcylindrar och gripklor går åt som smör i solsken

Annons

Edvin Larssons Mekaniska (ELM) i Järna har orderblocken mer än överfulla.
Sedan 2003 har familjeföretaget som tillverkar hydraulcylindrar och gripklor byggt ut fabrikslokalerna sju gånger och omsättningen har man mer än fördubblat.
Under samma period har man gått från åtta till 21 anställda.

- Vi har haft en fantastisk utveckling, säger Jan Bertils som tillsammans med sönerna Tom och Fredrik driver det framgångsrika industriföretaget i Utby.
Vad som gör deras två huvudprodukter så efterfrågade på den öppna marknaden, har förstås många förklaringar.
- Vi har en fantastisk personal och vi tummar inte på kvalitén, vilket jag är övertygad om att är en förklaring, säger Jan Bertils.
Cirka 70 procent av produktionen går till kunder inom landet och en liten del på export till Polen, Tyskland, Japan och Holland.

Farfar startade

För 50 år sedan var det Jan Bertils farfar, Edvin Larsson, som startade företaget på Myrbacka. Till att börja med reparerade han redskap åt bygdens jordbrukare och lite senare mindre tillverkningsuppdrag åt armén.
I början av 1950-talet flyttade företaget till Bäck Daniels slakteri i Utby. Den gamla fabrikslokalen är förövrigt helt inbyggd i dagens stora industrilokal. Någon gång i början av 1960-talet började man så smått tillverka hydraulcylindrar, som nu är företagets huvudprodukt.

Började som 13-åring

Jan Bertils var bara 13 år när han klev in på verkstadsgolvet och för några år sedan blev sönerna Tom och Fredrik delägare i familjeföretaget.
- Jag har varit här i 46 år och så klart måste det bli en generationsväxling, säger han med både allvar och glimten i ögat.
Att utvecklingen gått snabbt och att det finns en framtidstro inbyggd i väggarna, kan man känna redan när man kommer in i kontorsbyggnaden. Det som ändå känns lite annorlunda är att möta de tre delägarna i sina blå arbetsoveraller.

Nytt datasystem

Just nu håller Fredrik och Tom Bertils på att införa ett nytt datasystem där allt från order till produktion ska underlättas.
- Jag har ju mycket i mitt huvud i dag, så det blir bra med ett nytt datasystem, säger Jan Bertils.
Vid en rundvandring i de nya moderna fabrikslokalerna känns en svag doft av metall och svetsrök. Inne i den nya utbyggnaden där man nyligen investerat fem miljoner kronor i en ny målerianläggningen hänger hydraulcylindrar på rad.
- Man måste våga satsa för att man ska överleva, säger Jan Bertils.

Mer läsning

Annons