Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Halland ska läkare som skriver ut för mycket antibiotika få mindre anslag

Annons

Det blir inga sanktioner till läkare som skriver ut för mycket antibiotika i landstinget. Dalarna tar inte efter Hallands modell, säger Thomas Ylvén, v-lands-tingsråd.
- I Halland följer anslagen med patienten till den vårdcentral han eller hon väljer. Det kan ha påverkat läkarna att skriva ut extra mycket antibiotika, säger han.

På senare tid har alltfler bakterier blivit motståndskraftiga mot penicillin. Därför jobbar alla landsting med att minska onödig förskrivning.

Dalarna lägst

Dalarna har legat lägst men i fjol ökade förskrivningen av antibiotika mest i landet på länets vårdcentraler. Men sämst i klassen var Halland som toppade statistiken. Samma år införde Halland fritt vårdval där patienten listar sig på en vårdcentral och anslagen följer med dit.
Riskerar man mindre anslag kan det öka pressen på den enskilde läkaren att bli extra ”snäll” och göra som patienten vill, menar Thomas Ylvén.
Mats Erntell, smittskyddsläkare i Halland, säger att det fria vårdvalen kan ha varit bidragande men långt i från hela förklaringen.
- Ökningen kom ju redan 2006. Då var det högkonjunktur och många familjer var pressade på jobbet och hade svårt att ta ut vård-av-barn dagar.

Redan minskat

Läkarna har sagt att de varit stressade och då är det lätt att skriva ut recept på antibiotika för att hjälpa till att förkorta patientens lidande även om det är något som skulle ha gått över av sig själv, säger han.
- Det blev också en stor omorganisation när patienter listade sig hos nya läkare på nya vårdcentraler.
Men förskrivningen har redan gått ned, betonar han. Och Anette Henriksson, ekonomidirektör, betonar att läkarna får göra ganska stora avvikelser från rekommendationerna för att anslagen ska minska. Hon säger också att det är kvalitetskrav som ligger bakom den nya modellen som införs nästa år och hänvisar till risken med motståndskraftiga bakterier.
Fritt vårdval införs i hela landet nästa år.


KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons