Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingalill Persson,s, om en brysselresa för 30 tjänstemän i landstinget

/

Annons

Vårdpersonalen ska vara ”mycket restriktiv” med kurser och konferenser. Så mycket som möjligt ska ske på hemmaplan. Samtidigt åker tjänstemännen på landstingets huvudkontor till Bryssel. En resa som ger helt fel signaler, säger Ingalill Persson, s-landstingsråd.

30 tjänstemän reser i tre olika omgångar. Tio personer från huvudkontoret reste i går; mitt under budgetfullmäktige som konstaterar att häls- och sjukvården måste minska kostnaderna med runt 220 miljoner.
Resa och hotell onsdag-lördag kostar cirka 7 500 kronor styck. Sedan tillkommer kostnader för traktamenten; runt 200 kronor om dagen och en del resor på plats och från Arlanda. Prislappen för de 30 tjänstemännen blir cirka 250 000 kronor. Utbildningen på plats är gratis.

”Märkliga signaler”

- Vi har förklarat att vårdpersonalen ska vara mycket restriktiv och försöka hålla så mycket kurser och konferenser som möjligt på hemmaplan för att minska kostnaderna och slippa övernattningar. Och det har också lyckats, säger Ingalill Persson, s-landstingsråd.
- Då ger det väldigt märkliga signaler att andra grupper i landstinget reser till Bryssel.
Kerstin Cederberg, enhetschef för kansli- och informationsenheten där personalen arbetar med allt från information till receptionstjänst, försvarar resan.

”Trött på att huka ”

- Jag är så trött på att ständigt huka för opinionen. Det är viktigt att vi tar in nyheter från omvärlden. Det regionala arbetet pågår för fullt. Då är det nödvändigt med en samsyn, att vi alla känner oss som europamedborgare och det gör man inte genom föredrag på hemmaplan.
Huvudkontorets personal har en helt annan roll än vårdpersonalen, säger hon.
- De måste fortbilda sig för att säkra kvaliteten i vården. Det kan man lättare göra via kurser på hemmaplan. Och jag förstår inte varför det är så fult att åka utomlands. Konferenserna i Tällberg blir dyrare.

Godkänd av direktör

Resan är planerad sedan länge, landstingsdirektören har godkänt den och den ryms inom budgeten, betonar hon.
- Tajmingen blev väl inte så lyckad, säger Ulf Hållmarker, landstingsdirektör, som betonar att läget i landstinget inte var lika allvarligt i mars när resan planerades
De politiska sekreterarna som jobbar för fullmäktiges olika partier har också Kerstin Cederberg som administrativ chef.
- Vi avstod från att åka. Det är inte läge för en sådan resa just nu i landstinget. Och det går utmärkt att bjuda hit personer som har stor kunskap om EU, säger Åsa Nilser, politisk sekreterare för folkpartiet.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons