Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intensivt sökande efter Engla närmaste veckan * ”Vi ska jobba 24 timmar om dygnet”

/

Annons

Det tog en knapp timme. Sen förklarade lagman Lars Eklycke den 42-årige ”Engla-mannen” häktad, på sannolika skäl häktad för människorov. Ett av de allvarligaste brotten i lagboken, med livstids fängelse i straffskalan.
– Tingsrätten har funnit att sannolika skäl föreligger. Vad det består i tänker jag över huvud taget inte diskutera, sa en nöjd Patrik Säflund efter förhandlingen.

Den nu häktade 42-åringen hukade under en jacka när häktesbilen kördes in i domstolens källare. Han sneglade uttryckslöst mot uppbådet av närmare 50 journalister och fotografer när han fördes in i rättssalen. Under tiden förhandlingen var offentlig visade han inte med en min vad han tänkte och kände.
Inte ens när han förklarades häktad.
Han konfronterades med vice chefsåklagaren Patrik Säflunds bevisning utan att på något sätt göra några som helst medgivanden.


Exakt vad Säflund presenterade för bevisning är okänt då dörrarna var stängda. Några detaljer är uppenbara. 42-åringen har medgett att han passerat genom Stjärnsund på lördagen och att det är han som i sin bil fotograferas av en amatörfotograf strax innan avtagsvägen till försvunna Englas hem.
Dessutom har han genom vittnesmål beslagits med lögn om sin vistelse i Stjärnsund. Vilket kan vara bland annat vittnesuppgifterna DD publicerade i fredagstidningen.
Två makar från Horndal körde vid samma tid förbi flickan, passerade 42-åringens parkerade bil, det fotograferande sällskapet, mötte en bekant och körde sedan vidare norrut.

Parets bekant passerade fotografen och hans sällskap men mötte varken den cyklande flickan eller 42-åringens röda SAAB. Vilket betyder att båda måste ha kört in på avtagsvägen mot Englas hem.
En bit in på vägen hittades hennes cykel slängd och nödtorftigt gömd.
Patrik Säflund hade vid förhandlingen att alternativyrkande om häktning på sannolika skäl vilket tyder på att det ännu inte finns några tekniska bevis.
42-åringen bil finns hos SKL i Linköping där också dna-testerna ska göras.

Under häktningen drogs en stor spaningsinsats igång kring vägnätet mellan Stjärnsund och Torsåker på gästrikesidan. De är planerade att fortsätta till att börja med en vecka.
– Vi kommer den närmaste veckan att jobba 24 timmar om dygnet med det här. Vi har en mängd tips att följa upp. Vi ska gå igenom ett 30 kvadratkilometer stort området och vi har redan satt igång, förklarade KG Karlsson, presstalesman för polisen, vid häktningen.
På direkt fråga meddelade han att inte ens flickans telefon ännu påträffats.

GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons