Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag är både ledsen och besviken”

Annons

Lissabonfördraget röstades igenom med 243 ja mot 39 nej och 13 som avstod. 54 ledamöter var frånvarande och utkvittade. På dalabänken blev det 9 ja, två nej, en som avstod och en som var frånvarande.
- Jag är både ledsen och besviken idag, säger Lena Olsson,v.

Det blev en nio timmar lång debatt i riksdagen i går. De tre ledamöterna på dalabänken som var uppe i talarstolen var samtliga kritiska; Lennart Sacrédeus, kd, Lena Olsson, v och Jan Lindholm, mp.

La ner sin röst

Sacrédeus fick nöja sig med att lägga ner sin röst, hans parti accepterade inte att han röstade nej.
Eftersom så många var frånvarande hoppades Lena Olsson, v, på att få igenom en vilandeförklaring. Förhoppningen var att det skulle ge en frist, betonar hon och Jan Lindholm, mp.
- Man vet inte innan hur lång tid det hade kunnat bli. Men det var ett seriöst försök att få utrymme för en verklig diskussion bland folk, oavsett om det blivit en frist på en vecka, en månad eller ett år, säger Lindholm.

En stor fråga

Han betonar att en rad jurister anser att Lissabonfördraget är en så stor fråga att det krävs samma beslutsgång som en grundlagsändring, det vill säga två riksdagsbeslut med ett val mellan.
- Tyvärr har varken socialdemokraterna eller moderaterna önskat någon debatt om de här frågorna inför något riksdagsval, säger han.

Kollektivavtal hotas

Han anser att gårdagens beslut innebär att den svenska riksdagen avhändat sig runt 80 procent av lagstiftningen.
Lena Olsson, v, är orolig för att den svenska modellen med kollektivavtal hotas.
- Jag bävar för hur det kommer att se ut på svenska arbetsplatser, säger hon.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons