Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag har slutsålt just nu”

Annons

Suget efter villor är stort i Smedjebacken och Gagnef, som ligger i topp i länet när det gäller prisutveckling just nu, medan Rättvik hamnar i botten.
- Jag har slutsålt just nu i Smedjebacken, säger Margareta Olsson vid Svensk Fastighetsförmedling i Ludvika.

Smedjebacken har en prisutveckling på 12 procent på villor just nu och hamnar i topp i länet i mäklarstatistik.se. Margareta Olsson är inte förvånad.
- Det är nästan pinsamt att ha så lite att erbjuda i Smedjebacken. Allt vi får in går åt.

Nära till

Den som köper ett hus i Smedjebacken eller Grängesberg och jobbar i Ludvika får inte mer än 15 minuters resa till jobbet, betonar hon.
- Så ser många det som kommer utifrån. Och jämfört med större städer får de otroligt mycket för pengarna.
Att ABB söker folk och att det är många pensionsavgångar bidrar till suget, upp menar hon.
Hennes kollegor vid Riksmäklaren och Fastighetsbyrån i Ludvika har samma erfarenhet.

Kloka satsningar

- Satsningarna från Smedjebackens kommun, till exempel på att bevara byskolor, haft effekt, säger Sören Hansson vid Fastighetsbyrån.
Dan Jansson vid Riksmäklaren berättar att en rad hus med sjönära läge sålts och det påverkar prisutvecklingen direkt. Att ett flertal holländare upptäckt trakten har också påverkat, säger han.

Gagnef i topp

Lantmäteriet tittar också på prisutveckligen men jämför första halvåret i år med samma period i fjol. Samma kommuner kommer i topp även här bortsett från att Gagnef kniper förstaplatsen med en prisförändring på 24 procent i år. I samma tabell sticker Rättvik ut åt motsatt håll; med en negativ prisutveckling på minus 28 procent, det är sämst i hela landet. Märkligt, tycker mäklarna i Rättvik. De betonar samtidigt att Rättvik och Gagnef är små kommuner med förhållandevis få sålda hus jämfört med storstäderna och då kan enstaka husköp slå kraftigt åt ena eller andra hållet.

Fler billiga

- Vi sålde flera hus för över 2,5 miljoner i fjol. Ett sådant hus motsvarar fem vanliga försäljningar. Och det slår hårt i statistiken. Men vi säljer lika mycket hus nu som i fjol även om det varit fler billiga hus i år, säger Nils-Åke Hellman vid Mäklarringen.
Hans kollegor vid Eric Thors fastighetsbyrå och Fastighetsbyrån håller med.
- Vi har kanske inte sålt så mycket dyra hus i år. Vi har sålt hus för 3,1 miljoner tidigare och det påverkar ju statistiken, säger Göran Thors.
Ove Gudmundsson vid Fastighetsbyrån betonar också att det totala antalet sålda hus är fler i år.
Mäklarnas egen information om antal hus till salu finns på www.hemnet.se.
KRISTINA VAHLBERG


023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons