Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Hillerström om en kår för Svealandsuniversitetet

Annons

- Vi kan bli störst i Sverige, säger Jonas Hillerström, ordförande för Falu studentkår om en sammanslagen kår för Svealandsuniversitetet.

En sammanslagen studentkår högskolan Dalarna, Karlstad och Örebro universitet och Mälardalens högskola är en naturlig följd av den sammanslagning av lärosätena som diskuteras, tycker Jonas Hillerström och Stefan Pettersson, ordförande i Falu och Borlänge studentkår.
De har precis återvänt från ett möte med de andra tre kårerna och ser klara fördelar.
-- Med en mer omfattande forskarutbildning blir det fler lärare på en avancerad nivå och det förbättrar grundutbildningen. Studenterna kan också jämföra sin utbildning på ett helt annat sätt och det kan till exempel bli ett utbyte av praktikplatser, säger Hillerström.
En annan fördel är att det äntligen går att lösa problemet med alla kort, betonar han.
-- I dag har vi ett kort för kopiering, ett för biblioteket och ett för att passera in och ut. Örebro har ett enda.
Kårerna betonar också vikten av väl genomföra utvärderingar som är tillgängliga och som används för att förbättra kurserna, understryker han.
Och det måste gå att ta sig mellan lärosätena i Svealandsuniversitetet på ett bra sätt och till ett bra pris, säger han.
-- Det fungerar för det mesta men det finns inget smidigt sätt att åka Karlstad-Falun. Det löser man genom att gradera upp sommarjärnvägen mellan Karlstad och Ludvika. Det behövs säkert inte så stora förbättringar för att det ska gå att sätta in en modern rälsbuss.
Det är också viktigt att de fyra lärosätena behåller sitt lokala självstyre i den gemensamma federationen, anser han.
-- Vi ska inte efterlikna dinosaurieuniversiteten Stockholm och Göteborg på det sättet. Men det ska givetvis räcka med att vara medlem i en enda kår.
Till nästa sommar ska kårerna ha färdiga förslag på samtliga områden som rör sammanslagningen, berättar han.


KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.seMer läsning

Annons