Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jones får inte skylta hemliga kameror

Annons

Ännu en död älg som förgiftats har hittats i Furudal. Åtminstone är det var polisen tror eftersom det precis som vid det första älgkadavret var någon form av rödfärgad vätska på platsen. Syftet med "förgöringen” är enligt polisen att ta död på områdets vargar.

Polisen rubricerar det hela som ännu ett fall av "förgöring”, men med ett frågetecken efter. Den nu funna älgkroppen anträffades i närheten av Ärteråsens fäbod norr om Furudal, vilket är dryga milen fågelvägen från det tidigare fyndet.
Det var i lördags den 23 februari som länsstyrelsens rovdjursspårare anmälde att man funnit ännu ett misstänkt älgkadaver. Polis inkallades till området under lördagen och samtidigt cirkulerade en helikopter över nejden. Även tidigare i år har extra patrullering skett i Furudal på olika sätt.
- Det har varit extra bevakning i Furudal, men hur det blir framöver vet jag inte, säger Sven-Åke Petters på polisen.

Skadade rovfåglar

Helt klart har spaningen gett resultat. Vid den första förgiftade älgen påträffades en död duvhök och en skadad kungsörn. De hade ätit av köttet.
Om vargfamiljen i området, tillhörande Siljansringens revir, ätit av den nu förgiftade älgen är oklart. Polisen är inte hundra procent säker på att älg nummer två verkligen var förgiftad.
- Det finns likheter med det fall som upptäcktes den 30 januari i år.
Djurkroppen har transporterats till Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala för undersökning. Något snabbt svar väntas inte.
- Analysresultaten från det tidigare fallet är ännu inte klara eftersom metoden för att spåra och identifiera eventuellt gift är en långdragen process.

Har ni fått några tips om vem som lade ut gift vid den första älgen?
- Nej. Det är tyst.

Helt tyst? Ni sa att ni säkrat vissa spår på platsen. Kan de leda någonstans?
- Vi har säkrat spår men kan inte knyta dem till någon person. Om vi kan göra det i ett senare skede vet vi inte, men det ser inte ljust ut, erkänner Petters som tillägger att de ändå inte helt gett upp än.

Varför får ni inte ett enda tips? Ett antal personer som cirkulerar i Furudal måste ju veta en hel del?
- Ja, antingen är det inte någon som vet, eller också vill de inte lägga sig i saken, säger Petters.
Svenska rovdjursför-eningens regionala ombud i Dalarna, Kit Larsen i Rättvik, vill återkomma med synpunkter, men ger en första kommentar till det som inträffat.
- En primitiv handling i ett civiliserat samhälle.

Mer läsning

Annons