Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känd eko-brottsling ny lånekund hos bilhandlaren X - skulle köpa filmstudio på Bahamas

Annons

1981 försattes finansbolaget Göta Finans i konkurs med 42 miljoner i underskott. Utredningen visade att fastigheter vanvårdats och 3 000 hyresgäster drabbats. Ansvariga dömdes till långa straff för grova ekonomiska brott. Huvudmannen Olof P till ett och ett halvt år.
Idag är Olof P 57 år, sen länge bosatt utomlands - och stor lånekund hos bilhandlaren X.

Sedan flykten utomlands efter fängelsedomen har inte Olof P dömts för några brott i Sverige. Med nytt namn och bas i Monaco har han gjort äventyrliga affärer. Det betyder inte att han varit seriös. För några år sedan dömdes en stockholmsadvokat till flera års fängelse för plundring av konkursbon har förvaltade.
57-åringen var en av dem som tagit emot pengar från advokaten för att försvåra spårande av de förskingrade pengarna.
Olof P åtalades i december 2005 för grov förskingring. Han frikändes i dom i januari 2008. Andra aktörer, några etablerat kriminella, dömdes för medhjälp under liknade omständigheter

Filmstudio

När han åtalades hade Olof P sedan länge haft finansiellt samarbete som nu gjort att hans affärspartner, bilhandlaren X, åtalats för grovt bokföringsbrott.
57-åringen har under några år lånat tio miljoner av bilhandlaren från Dalarna och skrivit under en revers där han förbinder sig att betala honom 23,5 miljoner. Enligt 65-åringen lånade Olof P pengarna för att köpa en filmstudio på Bahamas.
Han berättar vidare att hans affärspartner blev bortkörd från Bahamas där han enligt X ska ha investerat 250 miljoner.
Det är intressant att notera att bilhandlare X säger att 57-åringen inte kunnat betala tillbaka sina lån till honom.

Bluff?

I tidningen Bahamian Journals nätupplaga rapporteras i september 2006 att Bahamas Film Studios tillbakavisar en stämning från ett bolag med samma namn. Företagets representant hävdar att påståendena i stämningen är ”frivolus”, alltså närmast oseriös, och att företrädaren för det stämmande bolaget inte ens har tillstånd att göra affärer på Bahamas.
Företrädaren är Olof P.
Frågan är om det över huvud taget funnits några realistiska planer på någon filmstudio från 57-åringens sida.

Värdelösa

En sammanställning visar att 65-åringen lånat ut upp till 2,5 miljoner och fått varierande summor återbetalda relativt oregelbundet. En del av lånen har återbetalats i form av aktier som senare visat sig värdelösa.
På frågan om varför han accepterat återbetalning i aktier svara bilhandlare X:
– Jag var glad att jag fick nånting...
Han förklarar vidare att han i bokföringen tagit upp fordran på 6,2 miljoner trots att reversen omfattade 23,5 miljoner därför att han ”inte ville bygga luftslott” och bedömt det realistiskt att få tillbaka de 6,2 miljonerna. Vilket alltså enligt åklagaren Stig Åström är ett grovt bokföringsbrott.

GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons