Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kerstin Bäck går från stå-uppscenen till politiken

/
  • -- Jag har påverkat från scenen, nu vill jag vara med där man fattar beslut.Kerstin Bäck lägger föreläsningar och stå upp-shower på hyllan och satsar på politiken.FOTO: JOHNNY FREDBORG
  • Amelia Adamo, chefredakatör för M magasin-- Jag skulle bjuda henne på middag på Dala Husby Hotell  Restaurang. Hon är en mycket klok, framgångsrik och duktig kvinna. Jag har varit krönikör i Amelia förut och vi har föreläst ihop.
  • Barack Obama, blivande president i USA-- Honom skulle jag ta med till Säterdalen. När vi går vandringsleden där vi skulle prata politik.
  • Margot Wallström, vice ordförande i EU-kommissionen-- Jag har sovit över hos henne så jag skulle vilja att hon sov över hemma hos oss. Vi skulle ha ett möte och folk skulle få fråga henne om hur det är med EU.

Annons

Hon har gjort sitt sista stå upp-framträdande på Norra Brunn och bokar inte in fler föreläsningar.
Författaren, skådespelaren och före detta traversföraren Kerstin Bäck satsar på politiken ingen.

Sedan Kerstin Bäck slutade köra travers på SSAB 1999 har hon försörjt sig som stå upp-komiker och föreläsare. Vid ett tillfälle föreläste hon för omkring 120 bank- och finansbolagschefer.
- Jag gick upp på scenen och så stod jag alldeles tyst länge och tittade på dem. Sen sa jag: Men gud vad ni är lika, är ni klonade?
Männen i publiken började titta på varann, alla satt i kostym och slips, och upptäckte att de faktiskt såg likadana ut.
När företag anlitar henne som föreläsare är det vanligt att vd:n håller ett tal först. Är det en man så gömmer han sig ofta bakom yrkesrollen.
- Han säger bara: ”jag är vd här i företaget”, ingenting om sig själv. Så alla undrar: Är han gift? Har han barn? Och skulle nån fråga så vill han veta vad det har med saken att göra.
- Men ju mer mänsklig han blir, ju mer vågar folk börja prata och kan känna att de kan vara på samma nivå som sin vd.

Bra att tala ut

Kerstin Bäck har varit påstridig mot sina manliga kollegor. Hon har velat att de ska tala ut och inte dra sig undan med sina problem.
- Jag kan känna att det är synd om män som bara har frun som förtrogen.
Kerstin Bäck är ovanligt bra på att tala ut. Jag får svar på allt jag undrar över utan att ens behöva ställa frågorna. Hon erkänner sina svagheter lika naturligt som hon talar om sina goda sidor.
- Min far lyssnade tidigt på mig. Han frågade vad jag tyckte och tänkte och avkrävde svar: Hur menar du? Hur har du resonerat? På den tiden hade barn ingen röst, men jag och mina syskon hade det.

Kommunicerar för lite

- Det är en brist i samhället, tycker jag, att vi kommunicerar för lite. Men jag skulle nog behöva hålla tillbaka lite grann, tillägger hon med ett skratt.
Kerstin Bäcks föräldrar skilde sig när hon var fem år. Kerstin och hennes tre syskon växte upp med pappan.
- Jag har aldrig försökt behaga. Det lär man sig inte av en man, säger hon.
Där skiljer hon sig från många andra kvinnor. Som exempel tar hon Maj Fant, en god vän till henne, som bland annat var ordförande för RFSU och hade eget tv-program. De skrev boken ”Olika liv. Ledtrådar och ledstjärnor.” tillsammans.
- Vi var otroligt olika, Maj var vacker, välklädd och behagfull. Varenda gång vi stod och pratade och det kom nån man, då la hon huvudet lite på sned och log, och ändrade rösten. Jag tänkte: Vad håller hon på med?

Satsa på politiken

I september fyllde Kerstin Bäck 65 år. Sedan dess bokar hon inte in några fler föreläsningar eller stå upp-shower. Hon vill satsa på politiken igen.
- Jag har pratat jämställdhet och påverkat från scenen. Men nu vill jag hellre vara med där man fattar beslut.
Hon har varit ledamot i kommunfullmäktige och vice ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Borlänge samt suttit med i styrelsen för RFSU och Kvinnor Kan. Nu är hon suppleant i arbetarkommunens styrelse i Säter. Hon har nyligen blivit styrelseledamot i kvinnojouren.
Vi sitter i Kerstins och maken Tommys hus i Säter. Från övervåningen hörs tv-spelsmusik och visor av Astrid Lindgren. Under trappan finns backar med leksaker. Det är vanligt att Kerstin och maken Tommy passar barnbarnsbarnen. Den äldsta av dem, Jonathan, 7 år, följde med dem till New York i början av november. De var med om valet i USA och upplevde stämningen när resultatet avgjordes.
- Varenda människa som såg våra märken med Obama gjorde tummen upp, de diskuterade med oss och log. Alla pratade med alla. Jag har varit i New York säkert tio gången och den där öppenheten har jag bara vara med om en gång förut, det var efter attackerna mot World Trade Center. Men nu var det med glädje.
I vår ska de ta med Jonathan till Hong Kong. De planerar att resa mycket med barnbarnsbarnen, precis som de gjort med barnbarnen.
- Det är lycka att vara 65 och fortfarande ha ork och lust att umgås med barnbarnsbarnen.

Ingen åldersgräns

Kerstins äldsta barnbarn är student i Växjö. När Kerstin sover över där samlas hans kompisar i det lilla studentrummet. Hon frågar ungdomarna vad som intresserar dem och uppdaterar sig om ”nätet och bloggar och sånt där”. De sitter uppe sent på kvällarna och diskuterar.
- I mörkret suddas åldersgränserna ut, där är vi alla lika.
ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons