Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell Lindqvist: "Det går inte att hålla på så här"

Annons

För Kjell Lindqvist, verksamhetschef på Kvarnsvedens vårdcentral i Borlänge, är den nya CKF-rapporten om att läkare sjukskriver fastän de själva inte vill, inte någon nyhet.
- Vi läkare borde få slippa sjukskriva och i stället behandla, anser Kjell Lindqvist.

För några år sedan fick Kjell Lindqvist en papperskorg kastad emot sig för att han inte sjukskrev en patient.
Ett nej till sjukskrivning kan innebära en konflikt med patienten.
Ibland blir situationen hotfull.
Igår kom siffror från ny undersökning gjord av Centrum för klinisk forskning i Dalarna (CKF), ett samarbete mellan Landstinget Dalarna och Uppsala Universitet.
Åtta av tio personer som vill bli sjukskriva blir det, trots att läkaren inte tycker att det behövs eller att det till och med kan vara skadligt för patienten.

Pressade

Studien omfattar samtliga patientbesök under två veckor i fjol hos 63 läkare där sjukskrivning diskuterades.
Slutsumman blev 335 sjukskrivningar och endast i vart tionde fall blev patienten inte sjukskriven.
Lars Englund, vd för Centrum för klinisk forskning Dalarna, tror att läkarnas agerande beror på att de känner sig pressade på arbetet.
-- Men att som läkare abdikera och överlåta till försäkringskassan att göra bedömningen är orimligt och helt fel, anser Lars Englund.
-- Dessutom ska man komma ihåg att 98,2 procent av fallen gör försäkringskassan precis det som läkaren förslagit, säger Lars Englund.

"Fått skit"

På Kvarnsvedens vårdcentral i Borlänge har man under flera år sjukskrivit färre patienter än andra i Landstinget Dalarna.
-- Jag har fått så mycket skit för det här, men vi vill inte skriva ut en massa onödiga mediciner och sjukskriva i onödan, säger Hans Lindqvist som själv ska sluta som verksamhetschef.
-- Det är en följd av all kritik jag fått för att jag skrivit ut så lite "skitmedicin" som möjligt. Men det beror inte på missnöje från ledningen, menar han.

Slippa sjukskriva

Kjell Lindqvist anser att han och alla andra läkare borde få ägna sig åt det de är utbildade för; behandla patienter.
-- Vi borde få slippa sjukskriva och i stället behandla, säger han och tar ett annat exempel.
-- Om du krockar din bil åker du till en bilverkstad. Där frågar de om du har försäkring och utför sedan sitt arbete. Försäkringsbolaget tar sedan hand om alla papper om ersättning.
-- Vi läkare ska göra både och, vara både verkstad och försäkringsbolag och sedan skriva intyg dagarna i ända. Det håller inte i längden, anser Kjell Lindqvist.
I förra veckan var Kjell Lindqvist sjukskriven i fyra dagar. Det är ytterst ovanligt för att vara Kjell.
-- Jag har varit sjukskriven 14 dagar på 22 år, de flesta i det här landet är sjukskrivna 35-40 dagar per år och det blir över 700 dagar på 20 år, säger Kjell Lindqvist.

"Kan jobba ändå"

Han hostar en hel del under DD:s intervju.
-- Man kan faktiskt arbeta trots att man är lite förkyld, det är klart att det beror på vilken typ av arbete man har. Jag jobbar på kontor, då fungerar det. Men hade jag varit byggarbetare ute i blåst och kyla hade det inte gått, säger han.
BENGT PETTERSSON
023-475 57
bengt.pettersson@daladem.se

Fotnot:
Rapporten från CFI finns på deras hemsida:
www.ltdalarna.se/ckf

Fakta:
Hur många dagar är vi sjukskrivna per år?
Månad baserat på mätningar ett år tillbaka i tiden
Dalarna Riket
Februari 2003 49,2 dagar 43,1 dagar
Februari 2008 41,6 37,9
Ohälsotalet bygger på all sjukersättning, rehab och sjukpenning samlat per invånare mellan 16-64 år efter den 14:e sjukskrivningsdagen -- dagar per år.
Källa: Försäkringskassan

Mer läsning

Annons