Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassiker blandas med nyheter • 70-80 knallar på plats

/

Annons

Nu är Rättviks höstmarknad igång på allvar.
Redan i går, torsdag, var förberedelserna i gång. De sista elektriska installationerna gjordes och knallarna började anlända i allt stridare strömmar.
- Nu hoppas vi bara att vi har tumme med vädergudarna, säger marknadsgeneralen Magnus Wikman.

Dessa har inte varit på det allra bästa humöret dagarna innan marknadsstarten. På onsdagskvällen regnade det exempelvis rejält över Rättvik, något som fick till följd att det fanns rejäla vattenpölar på många ställen på knektplatsen, marknadens hjärta.

Vattenpölar borta

- Därför har vi beställt efter en spolbil, som kommer hit för att ta reda på det värsta.
Bilen anlände vid 11.30-tiden på torsdagsförmiddagen. En av de som gjorde sitt bästa för att marknadsbesökarna ska kunna vandra omkring så torr-skodda som möjligt, var Gunnar Samuelsson.
Han hade dragit ut en lång, kraftig slang från bilen och såg, vid DD:s besök, till att avlägsna så mycket vatten som möjligt från ett utrymme där någon knalle kommer att finnas idag, fredag.
- Vi tar bort det värsta, sedan får det sista rinna ned i marken, säger han, medan bilen med tillhörande slang och övrig mekanism gjorde sitt.

Fullbelagd

Återstår sedan att se om det kommer mer vatten från ovan eller inte. Något som Magnus Wikman alltså hoppas inte blir fallet. För honom får det gärna vara mulet, däremot inte så mycket att regnet hänger i luften.
Annars var allt under kontroll på marknadskansliet da´n före da´n. Precis som det brukar vara.
- Marknaden är fullbelagd och jämfört med senast har 70-80 knallar bytts ut mot nya, säger han.
Klassiska marknadsvaror i form av till exempel godis, cocosbollar och strumpor finns förstås. Något annat som torde locka många att öppna plånboken är simulatorn, i vilken det bjuds hisnande färder vid rondellen.
- Knallar som sticker ut är en som erbjuder kantarelltoast och en annan som har älgwraps. Dessutom har Kuprik fått en plats i talldungen här vid knektplatsen, säger Magnus Wikman, och puffar även för en knalle som anpassar sig till årstiden och säljer reflexer.
ERIC SALOMONSSON

Mer läsning

Annons