Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner samarbetar i öppna nätverk

/
  • Med Wifi-World kommer Borlänge locka turister. Men det är viktigt att hela Dalarna bygger ut stadsnätet, det är bra för regionen, säger Jan-Erik Lindroth på Borlänge Energi och stadsnätsansvarig i Borlänge kommun.Foto: Johnny Fredborg
  • Du kan aldrig få HD-TV med kopparkabel, men det kan du med stadsnätens fiberkabel, visar Falu stadsnäts chef Johnny Aspman.Foto: Berit Djuse

Annons

Många kommuner erbjuder invånarna i Dalarna stadsnät, ett fiberoptiskt bredbandsnät.
Det absolut nyaste är Wifi, ett trådlöst bredband, som ska locka turism.
- Så när du har semester kan du som stadsnätskund surfa i Borlänge fastän du kanske är stadsnätskund i Umeå, säger Jan-Erik Lindroth, stadsnätssansvarig i Borlänge.

Även Telia och andra privata företag sätter upp surfzoner där du ska kunna surfa mobilt, men då ska du vara kund hos just det företaget.
- Wifi-world kommer precis som stadsnätet att vara öppet, säger Jan Erik Lindroth.
Wifi testas redan och börjar användas till vintern på centrala och strategiska platser i Borlänge.
- Även de som inte är stadsnätskunder ska kunna surfa, de ska kunna beställa ett 24 timmars abonnemang via ett sms, säger han.
Stadsnät är något som kommit de senaste åren. Staten har som mål att utöka infrastrukturen för IT och ge även de som bor i glesbygd möjlighet till bredband.
Kommuner i Sverige har jämte Telia och vissa andra privata aktörer lagt ut fiberoptisk kabel.
Kommunerna har bildat stadsnät.
I Dalarna har Mora just nu 1600 kunder anslutna till stadsnät.
Borlänge stadsnät har cirka 5000 kunder, i höst ansluts 200 villor till.
Falun ökar från cirka 1000 kunder förra året, till 3000 anslutna fiber-kunder vid årsskiftet.

Borlänge äldst

I Borlänge har stadsnätet funnits längst (sedan 1999) i Dalarna.
- Vi har ett samarbete med Falun, Säter, Hedemora, Rättvik, Leksand, Gagnef, Smedjebacken och Ludvika, säger Jan-Erik Lindroth.
Alla nät i Dalarna är öppna stadsnät.
- Det innebär att kunden själv kan välja leverantör och vi tillhandahåller och hjälper leverantörerna med att lägga ut fiberkabel, säger Jan-Erik Lindroth.
De tre huvudtjänsterna som idag finns att tillgå i stadsnätet är TV, telefoni och internet.

Kan vem som helst få stadsnät?
- Ja, Pusselbo i Repbäcken och Floda by har redan och sedan kommer Torsång och Ornäs att ges möjligheter. Den här delen av infrastrukuren är viktig, det ska främja hela Dalarna, säger Lindroth med betoning på hela.
Lindroth uppmanar folk som bor på landet att gå ihop i byalag och själva gräva kabel till en station med stadsnät.
- Det finns EU-bidrag att söka, påpekar Lindroth.
Även inom Falu stadsnät är det så att kunderna inte behöver bo i Falu stad för att få tillgång till tjänsten.
- Stadsnäten ansluter oftast kunder i områden där intresse finns och via bland annat våra hemsidor kan man anmäla intresse, när intresset är stort nog så projekterar vi och bygger, säger Johnny Aspman på Falu stadsnät.
- I Falun har vi förutom centrala delar av stan kopplat upp Sundborn, Danholn, Stråtenbo, Smedsbo, Grycksbo. Kabel är dragen ända till Svartnäs.
- Man kan lugnt säga att vem som helst i princip kan få stadsnät bara intresset är stort nog, säger Johnny Aspman.

Snabbt internet

Stadsnäten levererar inga egna internetjänster. Det gör däremot de tjänsteleverantörer som anslutit sig till nätet.
För att få ansluta till stadsnät, betalar tjänsteleverantörer som Telia, Telenor, Bahnhof etcetera en viss summa till stadsnäten. Ett av kraven är att tjänsteleverantörerna inte får knyta upp kunderna på avtal längre än en till tre månader.
Sedan skiljer sig de olika kostnadsmodellerna kommunerna emellan.
I Borlänge tar man ut en kostnad för själva anslutningen, 9500 kronor, men då har man en månatlig avgift som man som kund slipper i Falun. I Falun kostar indragning av fiberkabel 18000-21000 kronor men ingen månadsavgift. I slutändan ska det inte skilja särskilt mycket för kunden kommunerna emellan.

Övervakar tekniken

Falu och Borlänge stadsnät sköter själva driften och övervakar tekniken mellan tjänsteleveratörer och kunderna i stadsnätet.
- Det innebär att ta fullt ansvar för fibernätet, bygga och aktivera det, installera anslutningsboxar hos kunder och se till att de fungerar, säger Johnny Aspman.
Mora stadsnät har ett annat upplägg i och med att man tagit in en extern kommunikationsoperatör som sköter driften och tekniken, men kommunen äger nätet.
Vad gäller tekniken kan du som privatperson få upp till 100 megabit per sekund. Ju snabbare desto dyrare.

Framtiden?
- Finns egentligen inga begränsningar, fibernätet klarar flera hundra gigabit per sekund, men du kan idag som företagare få upp till en gigabit per sekund, säger Johnny Aspman.
- Fördelarna med fiberoptisk kabel är många, ADSL-kabeln (vanlig koppartråd) har begränsningar med avstånd och kapacitet, du får inte framtidens tjänster exempelvis HD-TV, men det kan du med stadsnät.
BENGT PETTERSSON
023-47557
bengt.pettersson@daladem.se

Mer läsning

Annons