Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortkapare erkände ”Jag visste inte att pengarna kom från privatpersoner”

Annons

De tre ynglingarna behövde lite fickpengar. Ringde till den fjärde. Jo, han hade nya kortnummer. Lite senare hade de tre plockat ut 2 763 kronor från en intet ont anande falubos konto och delat dem. Bara för att det var så lätt.

- Jo, jag förstod att det inte var ärligt, men jag vissste inte att det kom från privatpersoner, sa en av dem i rätten.
Det framkom dessutom att de unga kortkaparna utnyttjat en grannes trådlösa nätverk för bedrägerier. Det var åtta prydliga ynglingar mellan 19 och 21 år som bänkade sig i Falu tingsrätt på skärtorsdagen. Under några månader för drygt ett år sedan plundrade de privata bankkonton på närmare 100 000 kronor och trodde sig tvätta dem genom att flytta pengar mellan spelkonton på pokersajter och egna och kamraters bankkonton.
Spelsajten Red Bets kontrollanter blev ändå misstänksamma och så rullades ynglingarnas verksamhet upp. Inför rätta medgav de alla vad de åtalats för. Ja, några av dem mildrade sina roller med att framställa sig som omedvetna. När de väl tvingades erkänna att de förstått att vad de gjorde var olagligt så hävdade de att de hade de trott sig lura själva poker-företaget.
De som framstår som initiativtagare ville heller inte berätta hur de lärt sig.
- Jag och min kompis kom på idén. Han hade lärt sig någonstans...
Sa en av dem.

Lätt fixat

Han berättade hur lätt det var. En av kamraterna jobbade i kiosk och skrev regelbundet upp kortnummer och säkerhetskoder. När han den 1 mars förra året behövde lite pengar ringde han. Fick ett nummer av kamraten. Ringde nästa kompis.
- Jag ringde och berättade hur han skulle göra. Att jag gjort det tidigare, ett bedrägeri. Att ta pengar från andras konton. Vi hade pratat om det innan också, berättrade han.
Kamraten använde faderns dator för att från det kapade kontot föra över 2 763 kronor till ett spelkonto han disponerade. Från det fördes summan till kamratens spelkonto. Som förde det till sitt bankkonto. Varefter han tog ut pengarna och fördela dem mellan sig och två kamrater. Kamraterna såg mest generade ut.
- Han hade gjort det så många gånger så han ville inte göra det mer. Därför frågade han mig. Egentligen behövde jag inte pengarna. Jag visste bara att det hade med poker att göra, sa kamraten som gjorde själva affären.

Ovetande

Ynglingarna framställde sig själva som närmast ovetande. flera av dem förklarade att de först när de läste tidningarna om sina egna brott förstod vad de i själva verket gjort.
Kammaråklagare Ulf Edsfors ska nu under minst tre dagar lägga fram bevisen mot de åtta. Hur den kioskanställde skrivit upp kunderskortnummer och lämnat dem vidare. Hur de andra använt korten, fört över pengar, lånat ut konton för hälerier och hur de delat upp dem mellan sig.
Överföringarna har de gjort på på internetcafé, på en krog, på Borlänge biljard och på fyra anhörigas datorer. I ett fall har en grannes trådlösa nätverk utnyttjats.
GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons