Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krävs på skatt för insmugglad olja * Sparkades efter bankrån

Annons

Ett företag med säte i Ludvika kan bli skyldigt 3 061 000 kronor i energi- och koldioxidskatt för olja som smugglats in i landet.

Under veckan har det gjorts betalningssäkring hos företaget, men det är oklart hur stora värden som säkrats.
Ägaren, en 40-årige f d polis är sedan tidigare misstänkt för flera grova brott i samband med smuggling.

Smuggelolja

Han satt en tid häktad sedan företagets fartyg uppbringats med vad som misstänks vara insmugglad olja i Halmstads hamn.40-åringen har avtjänat ett flerårigt straff för grovt rån. Det drabbade en bank i Söderhamn och utfördes medan han tjänstgjorde som polis. Det skulle senare visa sig att 40-åringen deltagit i jakt på sig själv.

Baltikum

Sedan han avtjänat sitt straff har 40-åringen etablerat sig som företagare. Här är och har varit engagerad i flera företag som sysslat med internationella affärer. Bland annat handel med olja med inriktning mot Baltikum via ett kommanditbolag.
40-åringen är aktiv i flera bolag och bland annat verkställande direktör i företaget som drabbats av betalningssäkringen

Släktingar

Det aktuella att köpa in ett tankfartyg som enligt företagets representanter skulle byggas om och syssla med turisttrafik. I stället kom det att frakta olja från Danmark.
40-åringen har sin rötter i västerdalarna och har engagerat flera släktingar i sin verksamhet.
Flera av dem har poster i hans bolags styrelser. Själv lever han under skyddad identitet sedan fängelsetiden.
Bolaget har nu en månad på sig att bestrida betalningssäkringen.
Kraven gäller beräknad energi- och koldioxidskatt på den olja som misstänks ha olagligt förts in i Sverige. Det ska ha skett från juli fram tills fartyget bordades och 40-åringen greps i början av september.

GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons