Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiserade polisoperationer godkända – men kritik mot oklara regler

Annons

Det var godtagbart att använda en informatör för att locka en anställd vid Länskommunikationscentralen (LKC) att begå nya brott, skriver JO Mats Melin i ett uttalande. JO riktar samtidigt skarp kritik mot hur informatörsverksamheten skött och påtalar behovet av striktare tillämpning och förnyelse av regelverket. Melin uttalar vidare klart att den misstänkte alltid måste upplysas om att bevis kommit fram genom infiltration eller provokation.

JOs utredning är följden av utredningen mot en kommissarie från Stockholm som 2006 dömdes för tjänstefel och vapenbrott efter en lång rättsprocess. Han var under processen dömd till flerårigt fängelsestraff för grova knarkbrott och tjänstefel sedan en av hans infiltratörer gripits i en narkotikautredning. Den slutliga domen i HD blev villkorlig men ledde till att JO och JK enades om att göra en grundlig utredning om polisens informatörsverksamhet.
Resultatet är den nu aktuella rapporten som resulterat i förslag om lagändringar och skärpning av regler men som också i hög grad ger godkännande åt informatörers insats i flera uppmärksammade fall.

Dömdes

Ett rörde utredning mot en polisanställd som avslöjades med att plocka ut information ur polisens hemliga register och sälja den vidare till kriminella genom en bekant. Kvinnan dömdes villkorligt för tjänstefel medan hennes bekant fick ett längre fängelsestraff för anstiftan till hennes brott samt vapen- och narkotikabrott.
Under utredning mot kommissarien beslagtogs handlingar som visade att polisens informatör beställt handlingarna som kvinnan mot betalning överlämnade till sin bekant. Ett förhållande som var okänt för utredare och åklagare.
Detta, skriver JO, är helt oacceptabelt.
Det här ledde till en förundersökning om tjänstefel mot kommissarien men utan lagföring. De dömda har senare begärt att förundersökningen ska återupptas. Ärendet är inte slutgiltigt avgjort, men JOs beslut torde påverka deras möjligheter att få till stånd ändring negativt.

Ord mot ord

Kommissarien och hans infiltratör, en f d falubo i 40-årsåldern, var inblandade också i den så kallade Grand-utredningen i Falun. Sex kriminella greps och flera av dem dömdes till långa fängelsestraff sedan de överrumplats vid ett spektakulärt tillslag där flera vapen och en handgranat togs i beslag.
Liksom i de dömda LKC-ärendet har grand-männen hävdat att de fick vapnen av infiltratören. Om det kunde beläggas skulle denne kunna dömas för en rad grova brott. Då ord stått mot ord har inget kunnat bevisas.
Inte heller i det här fallet informerades åklagare, lokala poliser eller de misstänkta om att en infiltratör agerat och medverkat till gripande och dom.
Det här nämns heller inte med ett ord i JO-uttalandet.

Straffrihet?

JO är i sitt uttalande inte främmande för att infiltrerade polismän eller av polisen anlitade informatörer kan få straffrihet men han påtalat behovet av en lagreglering av såna förhållanden om det skulle bli aktuellt. I övrigt hänvisas till en rad pågående utredningar om just detta.
Mats Melin avslutar sitt yttrande med att understryka vikten av att ett misstänkt alltid ska ha rätten att få veta om bevisningen mot honom tillkommit genom provokation eller via informatör eller infiltratör.
GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons