Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare Dahlqvist efterfrågad och ifrågasatt

Annons

Skippa sockret och satsa på smöret. Det säger Annika Dahlqvist, läkaren som blev ifrågasatt när hon rådde diabetespatienter att satsa på en kost med väldigt lite kolhydrater.
- Det började med att jag blev av med min egen övervikt och värk i kroppen tack vare den här kosten.

Annika Dahlqvist, som kommer till Falun i morgon, är en efterfrågad föreläsare men också ifrågasatt och anmäld till Socialstyrelsen.
- Men efter en utredning på två år och en rad vetenskapliga underlag kom de fram till att den här kosten bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet.
Hon arbetade som distriktsläkare i Njurunda söder om Sundsvall när hon började ge diabetespatienter råd om den kost hon upptäckt fungerade för henne själv.

Gick ner 20 kilo

- Jag gick ner 20 kilo rekordsnabbt. Det är tre år sedan och jag har hållit vikten sedan dess.
De patienter som följde råden gick också ner i vikt och förbättrade sina blodsockervärden, berättar hon.
Numera arbetar hon som frilansande allmänläkare, ofta på Sundsvalls lasarett. Det ger henne också chans att åka runt i landet och prata lågkolhydratmat.
Hennes kostråd går i stora drag ut på att ta bort socker och så mycket kolhydrater som möjligt ur kosten. Till frukost äter hon bacon och ägg i stället för gröt.

Varför är det inte bra att äta havregrynsgröt?
- Gröt är ren stärkelse som bildar socker och höjer blodsockret. Vill man inte avstå från gröt får man ta minsta möjliga av det och ta standardmjölk och ett ägg till.
Fett är inte farligt om det är naturligt fett, betonar hon.
- Men man ska inte äta margariner och transfetter som är härdade fetter och som ofta finns i färdigköpta kakor och andra bakverk. Smör kan man använda till allt. Rapsolja är också okey.

Behöver vi inte kolhydrater för att hjärnan ska fungera?
- Det är en myt, kroppen tillverkar socker av protein och fett om den behöver.

Halva tallriken grönsaker är alltså helt fel för den som vill gå ner i vikt.
- Det finns ingen anledning att låta bli kolhydrater helt. Det är alltid en mängdfråga. Man kan vara lite försiktig till exempel med morot och kålrot.

Men inget potatismos till strömmingen?
- Kokt blomkål som mixas med grädde är en jättegod ersättning till mos.

Äter du alla sorters kött?
- Jag tror inte att kött från stressade djur som transporterats långa sträckor är bra, inte heller kött från djur uppfödda på kraftfoder. Jag äter ekologiskt och kravmärkt kött i den mån jag får tag på det. Tyvärr är det mycket dyrare.

Är såser okey?
- Sås på smör och grädde och om du behöver en liten skedsudd mjöl.

Men inget bröd?
- Du kan äta lite tunt fiberknäcke med mycket smör och ost på.

Ökar inte risken för hjärt- och kärlsjukdomar om vi äter mycket mättat fett?
- Vi människor har ätit animaliska produkter av gräsbetande djur sedan vi levde på savannen. Och vi har druckit mjölk i 10 000 år. Hjärtinfarkt blev inte vanligt förrän på 1900-talet när margarinerna kom.

Vad är din drivkraft.
- Att försöka få diabetessjuka att minska sitt blodsocker och medicineringsbehov. Då förbättras deras långtidsprognos. Samma sak gäller de hjärtsjuka.


KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons